Crna Gora još čeka, tri zemlje regiona dio kovid sistema EU

Funkcionalnost digitalnog sertifikata ogleda se u tome da može biti izdat u digitalnoj ili papirnoj formi, da sadrži QR kod, da je besplatan i da se izdaje na maternjem i na engleskom jeziku, da garantuje zaštitu podataka i da je validan u svim zemljama članicama EU

19469 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Srbija je postala treća zemlja regiona koja nije članica Evrope unije, a koja je postala dio sistema Digitalnog COVID sertifikata (Digital COVID Certificate - DCC).

"Vijesti" su prije nepune dvije nedjelje objavile da Crna Gora još radi na priključivanju DCC-u.

”U toku je popunjavanje veoma zahtjevne i kompleksne kontrolne liste, nakon čega će uslijediti fazno testiranje tehničke spremnosti Crne Gore za pristupanje ovom sistem”, kazali su tada “Vijestima” iz Kancelarije za evropske integracije.

Povezani članci

03. Novembar 2021.

Crna Gora još radi na dobijanju kovid-pasoša EU

Digitalni sertifikat predstavlja digitalni dokaz da je osoba ili preležala koronavirus, ili da je vakcinisana ili da ima negativan test.

Funkcionalnost digitalnog sertifikata ogleda se u tome da može biti izdat u digitalnoj ili papirnoj formi, da sadrži QR kod, da je besplatan i da se izdaje na maternjem i na engleskom jeziku, da garantuje zaštitu podataka i da je validan u svim zemljama članicama EU.

Ovaj sistem zvanično je stupio na snagu 1. jula na nivou EU, u međuvremenu su mu pristupile još 22 zemlje.

Od regiona to su uradile u spetmebru Albanija a mjesec dana ranije Sjeverna Makedonija.

Osim Srbije, listi su se priključile i Novi Zeland, Gruzija i Moldavija.

Bonus video: