ministarka u posjeti zdravstvenim ustanovama

Borovinić Bojović: Dogodine počinje gradnja nove bolnice u Pljevljima

U pitanju je projekat koji je više od deset godina obećavan građanima Pljevalja, a nije realizovan, kazala je ministarka

18737 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je da će naredne godine početi gradnja nove bolnice u Pljevljima.

U Opštoj bolnici Pljevlja počelo je snimanje na novom digitalnom rendgen aparatu, a do kraja ove ili početkom naredne godine ta zdravstvena ustanova dobiće i novi, savremeni skener, najavila je ministarka tokom radne posjete pljevaljskim zdravstvenim ustanovama.

"Svakako najvažnija vijest za stanovnike ove sjeverne opštine je da će u toku 2022. godine započeti izgradnja nove Opšte bolnice u Pljevljima. To je projekat koji je više od 10 godina obećavan građanima Pljevalja, a nije realizovan, kazala je Borovinić Bojović.

Istakla je, kako je saopšteno iz ministarstva, da će se taj projekat realizovati uz angažman svih nadležnih institucija, kako bi, kako je rekla, konačno ugledao svjetlost dana.

Borovinić Bojović Pljevlja
foto: Vlada Crne Gore

Ministarka je danas sa direktorom OB Pljevlja Sašom Grbovićem i kolegama obišla pacijente na kovid odjeljenju te bolnice.

"Konstatovali smo da je u ovom trenutku broj pacijenata koji se hospitalno liječi manji u odnosu na prethodne nedjelje, a posebno me obradovalo da od nedavno, tačnije od posljednjeg talasa pandemije, pacijenti u bolnici u Pljevljima koriste neinvazivnu ventilaciju. Naravno moramo imati u vidu da se radi o izuzetno teškim pacijetima, čija je prognioza i zbog prirode njihove osnovne bolesti i komorbiditeta, uz COVID, svakako neizvjesna. Takođe, sa radiolozima sam obišla Odjeljenje radiologije na kojem se trenutno obavlja snimanje sa novim digitalnim rendgen aparatom, koji je značajno bolji od onog što se do sada koristio i koji je bio star 30 godina. Nadam se da ista sudbina neće zadesiti i ovaj novi digitalni aparat i da ćemo svjedočiti većim i češćim nabavkama važnih dijagnostičkih sredstava. Prednost ovog aparata je u tome što je zračenje mnogo manje, vrijeme trajanja pregleda je značajno kraće. Veoma važna vijest je da će skener u OB Pljevlja stići najkasnije krajem ove ili početkom naredne godine, a tehnički uslovi za njegovo postavljanje već postoje, navela je Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da se, na veoma konstruktivnom sastanku sa načelnicima odjeljenja OB Pljevlja, upoznala sa svim problemima u funkcionisanju bolnice, nedostatkom kadra, koji je, kako je kazala, osnovni i suštinski problem.

"Mi ćemo zbog ovakvih problema krenuti u analizu, a vrlo brzo nadamo se i u realizaciju projekta obezbjeđivanja kvalitetnijih uslova za život medicinskog kadra, odnosno započećemo nadam se veoma brzo aktivnosti na izgradnji stambenih jedinica za naše zdravstvene radnike i ljekare i zdravstveno osoblje", kazala je ministarka zdravlja.

Dodala je da su je kolege upoznale i sa činjenicom da imaju veliki broj nekontrolisanih ili loše kontrolisanih bolovanja, na kojima su pojedini zdravstveni radnici i više godina zaredom.

"Ovo je problem koji morao da rešavamo sistemski. Komisija koja se bavi problematikom bolovanja formirana je nanovo u Ministarstvu zdravlja i maksimalno ažurno će raditi svoj posao u narednom periodu, kako bi svi zajednički mogli da očekujemo prosperitet u smislu rešavanja zdravstvenih problema stanovništva čitave države", najavila je ministarka zdravlja.

Zahvaljujući se ministarki na posjeti, direktor pljevaljske bolnice Saša Grbović je kazao da su ih obradovale vijesti koje su posebno ohrabrujuće za građane Pljevalja vezano za izgradnju bolnice, koja je, kako je rekao, najavljivana već više puta, ali od toga do sada nije bilo ništa.

"Ovo su prvi konkretni koraci ka realizaciji tog projekta, kako za izgradnju bolnice tako i za rješavanje stambenih pitanja medicinskih radnika u Pljevljima, kako bi se konačno ljudi motivisali da ostanu ovdje i da bolnica dobije odgovarajući broj ljekara, kako bi mogli da funkcionišu i adekvatno pružaju zdravstvenu zaštitu, kazao je Grbović.

On se zahvalio i na pomoći oko nabavke nove opreme digitalnog rendgena i skener aparata, čime će, kako je kazao, zdravstvena zaštita građana Pljevalja biti praktično zaokružena u potpunosti.

"Tokom današnje posjete ministarka Borovinić Bojović nam je mnogo pomogla svojim sugestijama vezano za organizaciju rada, a i liječenje pacijenata. Zajedno smo obišli COVID odjeljenje, gdje je dr Borovinić Bojović praktično odradila veliku vizitu, obišla svakog pacijenta pojedinačno, ohrabrila ih, a nama dala sugestije za njihovo dalje liječenje", istakao je Grbović.

Tokom posjete Pljevljima ministarka je obišla i Dom zdravlja i uvjerila se u funckionsanje zdravstvene zaštite na primarnom niovu u toj sjevernoj opštini u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom, zaključuje se u saopštenju..