Ličnim primjerom jačaju vjeru u vakcinaciju

”Ovim činom smo poslali poruku članovima i simpatizerima naše partije, ali i svim građanima da se i sami vakcinišu”, rekao je predsjednik kluba poslanika SNP-a Dragan Ivanović

38087 pregleda 52 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Vakcinacija je jedini način za suzbijanje pandemije korona virusa, kazali su “Vijestima” iz dijela poslaničkih klubova. Da podržavaju imunizaciju, pokazali su i ličnim primjerom predsjednici većine parlamentarnih partija u Crnoj Gori.

Predsjednik kluba poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović kazao je “Vijestima” da svi građani treba da se vakcinišu.

”To je jedini način za suzbijanje pandemije koronavirusa, koja je u Crnoj Gori odnijela više od 2.200 života. Svi članovi Kluba poslanika SNP CG su vakcinisani. Ovim činom smo poslali poruku članovima i simpatizerima naše partije, ali i svim građanima, da se i sami vakcinišu”, rekao je Ivanović. On je, kako je kazao, prije dva dana primio i treću dozu vakcine.

”Siguran da na taj način najbolje štitim sebe, svoje najbliže i sve sa kojima dolazim u kontakt”, poručio je on.

Ivanović
Ivanovićfoto: BORIS PEJOVIC

Klub SNP-a broji pet poslanika, a među njima je i predsjednik partije Vladimir Joković.

Poslovnikom Skupštine propisano je da klub poslanika čine najmanje tri poslanika, a poslanik može biti član samo jednog kluba poslanika. U Skupštini trenutno ima devet klubova poslanika, a jedini koji nisu članovi su predsjednici Prave Crne Gore i Force Marko Milačić i Genci Nimanbegu.

Vakcinisani su i svi članovi poslaničkog kluba Demokrata i Demosa. Ovaj klub čini deset poslanika, među njima i predsjednici obje partije Aleksa Bečić i Miodrag Lekić.

”A to su uradili isključivo na bazi lične odluke. Nije bilo nikakvog pritiska ili zahtjeva, ali je svako pojedinačno stava da, posebno u ovakvim kriznim situacijama, treba vjerovati nauci i učiniti sve što je do svakog od nas da pomognemo da se ova pandemija što brže i bezbolnije prebrodi. A kao jedini način za to vidimo masovnu imunizaciju”, kazali su “Vijestima” iz kluba.

U odgovoru su dodali i da su vakcine protiv koronavirusa pokazale visok nivo učinkovitosti kada se radi o najtežim ishodima infekcije kao što su smrtni slučajevi i teški oblici bolesti na način da omogućavaju da u najvećem procentu vakcinisane osobe ne razviju tešku kliničku sliku i ozbiljne simptome.

Bečić se vakcinisao u Beranama
Bečić se vakcinisao u Beranamafoto: Skupstina.me

Klub poslanika Demokratske partije socijalista i Liberalne partije broji 30 poslanika. Iz tog kluba juče nisu odgovorili na upit “Vijesti”, ali su iz kabineta predsjednika države Mila Đukanovića, koji je i lider DPS-a, sredinom avgusta saopštili da se on vakcinisao. Predsjednik LP Andrija Popović “Vijestima” je kazao da je prvu dozu primio još tokom proljeća. U međuvremenu je ponovo vakcinisan. I neki od poslanika tog poslaničkog kluba ranije su odgovorili da su vakcinisani.

Klub Pokreta za promjene čini pet poslanika. Poslanik Vladan Raičević kazao je da se vakcinisao u septembru, a buster vakcine nedavno su dobili Branko Radulović i Branka Bošnjak.

”Ja sam univerzitetski profesor, život sam posvetio nauci kao i članovi moje porodice i ne mogu da shvatim da mi u 21. vijeku razgovaramo da li, ili ne, neko treba da se vakciniše, da smo toliki primitivci jer ovo je civilizacijsko pitanje, moramo poštovati struku, moramo poštovati sebe i drugog. Nemamo pravo da budemo neodgovorni jer time ugrožavamo ne samo sebe već i drugog. Vakcinišite se, jer nam je to jedini spas”, rekao je tada Radulović.

I potpredsjednica Skupštine je kazala da se nauka i znanje moraju poštovati, te da se vakcinacijom podrška pruža i zdravstvenim radnicima.

”Vakcinacijom ćemo im pomoći, smanjićemo njihov obim posla i omogućiti da zdravstveni sistem regularno funkcioniše i kao društvo pokazati da brinemo o njima, a i o svim pacijentima”, kazala je Bošnjak.

Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) - Albanska koalicija “Jednoglasno” čine predsjednik SDP-a Raško Konjević, Draginja Stanković Vuksanović i Fatmir Đeka. Konjević i Vuksanović Stanković potvrdili su “Vijestima” da su vakcinisani.

”Vjerujem u nauku. Na ovaj način zaštitila sam svoje zdravlje i sačuvala druge od sebe. Pozivam sve da se vakcinišu da sačuvamo svoj život i život drugih oko nas. Zdravlje je resurs od neprocjenjive vrijednosti”, kazala je poslanica SDP-a.

Vjerujem u nauku: Vuksanović Stanković
Vjerujem u nauku: Vuksanović Stankovićfoto: Tviter

Klub poslanika “Crno na bijelo” čine tri poslanika URA i jedan iz CIVIS-a. Poslanice Božena Jelušić i Suada Zoronjić kazale su da su se vakcinisale.

”Vjerujem u djelotvornost imunizacije i jedino određeni opravdani zdravstveni razlozi bi mogli biti razlog da ne primim vakcinu”, kazala je Jelušić za “Vijesti”.

Predsjednik Građanskog pokreta URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović vakcinu je primio među prvima, još 1. aprila.

Predsjednik Bošnjačke stranke i njenog kluba poslanika Ervin Ibrahimović kazao je “Vijestima” da je završio vakcinaciju u maju, odnosno u junu.

Klub poslanika Socijaldemokrate Crne Gore čine tri poslanika, a da su vakcinisani potvrdili su predsjednik partije Ivan Brajović i Boris Mugoša.

I Genci Nimanbegu potvrdio je “Vijestima” da se vakcinisao i kazao da su vakcinu primili i svi punoljetni članovi njegove porodice.

Klub Demokratskog fronta (DF) broji 16 poslanika iz četiri partije - Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija. Od toga, dva čelnika nisu u parlamentu - Andrija Mandić iz NSD i Goran Danilović iz Ujedinjene. Poznato je da se čelnik Ujedinjene vakcinisao, kao i dio ovog kluba poslanika.

Zdravko Krivokapić jedini je premijer u regionu koji do sada nije primio vakcinu, tvrdeći da to nije uradio još jer ima visok nivo antitijela.

Vakcinacija u Crnoj Gori počela je u februaru. Masovna imunizacija počela je 4. maja. Prema podacima portala covidodgovor.me, do nedjelje prvu dozu primilo je nešto više od 265.000 osoba, drugu oko 250.000, dok je i treću dozu primilo nepunih 30.000 osoba.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopštili su juče da su svi preminuli od posljedica kovid-19 infekcije mlađi od 50 godina bili nevakcinisani.

“Svakodnevno smo svjedoci letalnih posljedica kovid-19 infekcije kojima, u najvećoj mjeri, podliježu nevakcinisane osobe”, kazali su iz IJZ-a, apelujući na građane da ne odlažu vakcinaciju.

Vakcinacija je dobrovoljna i, kako se navodi na vebsajtu Instituta, preporučena i za osobe koje su preležale bolest.

”Prirodni i imunitet stečen vakcinacijom predstavljaju važan faktor u sprečavanju širenja virusa”, navode iz IJZ.

Tokom posljednje analize, do nedjelje, laboratorije u Crnoj Gori su među 3.389 uzoraka registrovale 324 novih slučajeva koronavirusa. Institutu je prijavljeno i devet smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom - pet iz Podgorice, te po jedan smrtni ishod iz Nikšića, Berana, Danilovgrada i Bijelog Polja. Među preminulima, najmlađi je imao 65, a najstariji 89 godina starosti.

Crna Gora još čeka, tri zemlje regiona dio kovid sistema EU

Srbija je postala treća zemlja regiona koja nije članica Evrope unije, a koja je postala dio sistema Digitalnog kovid sertifikata (Digital COVID Certificate - DCC).

”Vijesti” su prije nepune dvije nedjelje objavile da Crna Gora još radi na priključivanju DCC-u.

”U toku je popunjavanje veoma zahtjevne i kompleksne kontrolne liste, nakon čega će uslijediti fazno testiranje tehničke spremnosti Crne Gore za pristupanje ovom sistem”, kazali su tada “Vijestima” iz Kancelarije za evropske integracije.

Digitalni sertifikat predstavlja digitalni dokaz da je osoba ili preležala koronavirus, ili da je vakcinisana ili da ima negativan test. Funkcionalnost digitalnog sertifikata ogleda se u tome da može biti izdat u digitalnoj ili papirnoj formi, da sadrži QR kod, da je besplatan i da se izdaje na maternjem i na engleskom jeziku, da garantuje zaštitu podataka i da je validan u svim zemljama članicama EU. Taj sistem zvanično je stupio na snagu 1. jula na nivou EU, u međuvremenu su mu pristupile još 22 zemlje. Iz regiona to su uradile u septembru Albanija, a mjesec dana ranije Sjeverna Makedonija.

Osim Srbije, listi su se priključili i Novi Zeland, Gruzija i Moldavija.

2.216

ukupan je broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije u martu 2020. godine

Bonus video: