Kazne za počinioce porodičnog nasilja usmjeriti na izdržavanje zatvorske kazne

Evidencija nasilnika, ali i obavezno liječenje "psihopatološkog nasilnog ponašanja" dovelo bi do ozbiljnijeg sankcionisanja i sprječavanja ponavljanja krivičnih djela te vrste, saopšteno je iz Demosa

2213 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Demos
Sa sastanka, Foto: Demos

Forum žena Demosa predložio je da se ukinu novčane kazne za počinioce porodičnog nasilja i da se kazne usmjere na izdržavanje zatvorske kazne.

Evidencija nasilnika, ali i obavezno liječenje "psihopatološkog nasilnog ponašanja" dovelo bi do ozbiljnijeg sankcionisanja i sprječavanja ponavljanja krivičnih djela te vrste, saopšteno je iz Demosa.

Forum žena Demosa inicirao je sastanak sa državnim sekretarom u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Bojanom Božovićem, "zbog izutetno teškog stanja u Crnoj Gori kada je porodično nasilje u pitanju". Sastanku u srijedu je prisustvovao generalni direktor Dirktorata za krivično i građansko zakonodavstvo Božidar Čarmak, čime je, kako navode iz Demosa, "ukazao veliki značaj gorućem problemu".

Ispred Foruma žena sastanku su prisustvovale predsjednica Nataša Kolčević, članica predsjedništva Foruma žena Jasmina Krcić i članica predsjedništva Demosa Ana Vlaović. Gost na sastanku bila je i direktorica NVO Ksena iz Herceg Novog Sanja Crnić.

Iz Demosa navode da bi nadzor rada centara za socijalnu i dječju zaštitu i uvođenje specijalne prostorije za prijem osobe sa iskustvom porodičnog nasilja u prostorijama Uprave policije, kao i formiranje ženskih timova u UP za rad sa žrtvama porodičnog nasilja, umanjio mogućnost sekundarne viktimizacije žrtve.

Vlaović se, kako je saopšteno, osvrnula na "mogućnost korupcije u državnim institucijama" čime se "zataškavaju slučajevi i krivci ne pozivaju na odgovornost, čime raste nepovjerenje u državne institucije". Naglasila je da se i nakon razvoda "nastavlja nasilje nad ženama i djecom", uskraćivanjem dodijeljene alimentacije.

Crnić je dodala da je, i pored dobrih zakona kao što su Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i Strategije o zaštiti od nasilja u porodici koja je propisala obavezu izrade i primjene Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici, situacija na terenu u odnosu institucija-žrtva izuzetno teška. "Neophodno je za svaku prijavu nasilja procijeniti stepen rizika i tretirati je sa visokim stepenom rizika dok se suprotno ne dokaže. Kaznena politika bez obaveznog liječenja nasilnika za sada nema velikog efekta, ma koliko velika kazna bila. Psihopatologija ponašanja počinioca ukazuje na potrebu terapijskog djelovanja tretmanima za suzbijanje i kontrolu agresivnosti", navodi se u saopštenju.

Uvođenje bezbjedne prostorije u prostorijama UP je odlična ideja, ali iziskuje uvođenje iste prostorije kako u medicinskim, tako i u prostorijama centara za socijalni rad, navode iz Foruma žena Demosa.

Krivični zakon od 2003. prepoznaje nasilje u porodici kako krivično djelo članom 220, ali se i dalje postupci porodičnog nasilja u velikoj mjeri sankcionišu pred Prekršajnim sudom, ukazuju iz te partije.

Smatraju da zaposleni u državnim institucijama, koji rade sa žrtvama porodičnog nasilja, moraju proći višekratnu obuku sa mogućnošću dobijanja sertifikata za rad sa žrtvama, ali se i pozivati na odgovornost u "situacijama zataškivanja slučajeva". Osposobljeni timovi u institucijama "umanjili bi mogućnost korupcije", navode iz Demosa.

Božović se, kako je saopšteno, zahvalio na "iscrpnim i detaljnim predlozima". Upoznao je prisutne o detaljima, ali i "problemima sa kojima se susreću" u procesu izmjene i dopune Krivičnog zakona.

Čarmak je, dodaju iz Demosa, detaljno naveo sve korake koje preduzimaju kako bi cijeli proces sproveli uspješno.

Predstavnice Demosa i predsjednica NVO Ksena su konstatovale da put do adekvatnog Krivičnog zakona jeste dug, ali da postoji raspoloženje, kao i napor od strane nadležnih organa i rukovodilaca da Crna Gora "postane zemlja pravde" za sve njene građane jer je društvo "onoliko jako koliko i njegova najugroženija karika".

Bonus video: