Zbog pušenja umre 1.500 ljudi godišnje

Povodom 20 godina postojanja CDPR upozorio na štetnost konzumacije duvanskih proizvoda

2341 pregleda 3 komentar(a)
Sa izložbe u Sutomoru, Foto: CDPR
Sa izložbe u Sutomoru, Foto: CDPR

Obilježavajući 20 godina rada, kao i Nacionalni dan kontrole duvana, Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa Opštinom Bar organizovalo je izložbu crteža na temu “Živjeti zdravo, jer ZDRAVLJE je sve”.

Nakon prve aktivnosti - mirne šetnje ulicama Podgorice novembra 2001. godine, u proteklih 20 godina CDPR je organizovao niz korisnih akcija i projekata, među kojima kao prvo ističemo aktivnosti vezane za promjenu stava javnosti u Crnoj Gori prema upotrebi duvanskih proizvoda. Posebno smo ponosni na osamnaestogodišnji rad Savjetovališta za odvikavanje od pušenja gdje su mnogi uz nas u Podgorici i Crnoj Gori ostavili cigarete i pušenje. Svakako je važno organizovanje povodom Svjetskog dana bez duvanskog dima dvadeset državnih Konkursa za učenike osnovnih škola, književni i likovni rad o štetnosti pušenja, kao i izložbe najboljih i nagrađenih radova. Izložbom ilustracija, crteža i karikatura o problemima i štetnosti pušenja obišli smo 25 crnogorskih opština. Putem pedesetak edukativnih brošura koje smo štampali o raznim vrstama kancera, informisali smo građane i o načinima i koristima ostavljanja pušenja, načinima zdravog života, pravilnoj ishrani i neophodnoj stalnoj fizičkoj aktivnosti”, kazao je sekretar CDPR-a Domagoja Žarkovića. .

On je podsjetio da su, pored niza predavanja o problemima i raznim vrstama kancera, kao i o štetnosti pušenja, osnivači Lige za nepušenje Crne Gore 2004. godine.

”Za ovo vrijeme organizovali smo 18 nacionalnih konferencija o kontroli pušenja kako bi ovaj problem stavili u žižu interesovanja javnosti i doprinijeli buđenju društvene svijesti o dimenzijama i značaju problema pušenja, kako iz zdravstvenog tako i iz ostalih aspekata. U okviru humanitarnih aktivnosti CDPR je prethodnih godina od osnivanja sopstvenim sredstvima značajno pomagalo uređenje stare Klinike za onkologiju KCCG, ali i ostalih klinika te zdravstvene ustanove. Ponosni smo i na 20 posjeta i donacija Institutu za bolesti djece KCCG, povodom Međunarodnog dana djece oboljele od kancera. Takođe svih ovih godina shodno svojim skromnim mogućnostima, donirali smo mnogobrojne zdravstvene, školske i socijalne institucije u Crnoj Gori”, kazao je Žarković.

Iz CDPR-a su podsjetili da je od posljedica pušenja kao jedne od najtežih bolesti zavisnosti samo u prethodnoj godini, kako navodi SZO, u svijetu umrlo blizu devet miliona, a u Crnoj Gori preko 1.500 osoba.

”Početkom 21. stoljeća u svijetu duvan puši oko milijarda muškaraca (oko 35 odsto muškaraca u razvijenim i oko 50 muškaraca u zemljama u razvoju) i blizu 500 miliona žena (oko 22 odsto u razvijenim i devet odstožena u zemljama u razvoju).. Svaka popušena cigareta skraćuje životni vijek za pet do 15 minuta, tako da pušač prosječno živi 10 do 15. godina kraće od nepušača“, saopšteno je iz CDPR-a.

Bonus video: