DPS: Katastrofalno vođenje epidemije od strane ministarstva uzima danak

Iz DPS-a kazali da posebno zabrinjava odnos menadžmenta zdravstvenih ustanova prema ljekarima i zdravstvenim radnicima

2273 pregleda 10 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Komisija za zdravstvo Demokratske partije socijalista (DPS) osvrnula se na rad nadležnih u borbi sa epidemijom koronavirusa, kazavši da "loš rad Ministarstva zdravlja" i "katastrofalno vođenje epidemije" uzima danak.

Ono što posebno zabrinjava, kako su kazali iz te partije, je odnos menadžmenta zdravstvenih ustanova prema ljekarima i zdravstvenim radnicima koji su "najsvetliji dio" dosadašnje borbe sa kovidom-19.

"Skoro svaki dan bilježimo dvocifren broj umrlih i nastavljamo da nižemo crne rekorde. Od danas je Crna Gora na 4. mjestu u svijetu po broju umrlih u odnosu na broj stanovnika. U bolnicama je najveći broj pacijenata od 28.9.2021. Udio pozitivnih nalaza na dnevnom nivou ne pada ispod 15%. 'Masovna' vakcinacija tapka u mjestu. Dug Fonda za zdravstvo je preko 40 miliona eura sa daljim trendom rasta. COVID propusnice izdate u Crnoj Gori nijesu priznate u Evropi pa smo još uvijek daleko od EU COVID pasoša. Građani Crne Gore na Kipar ne mogu ući ni sa potvrdom o vakcinaciji već moraju u karantin. Zaposleni u Institutu Igalo najavljuju štrajk. Građani Kolašina protestuju zbog nastavka političkog revanšizma. Premijeru navodno nastavljaju da rastu antitijela dok on čvrsto ostaje jedini deklarisani antivakser među šefovima vlada u Evropi. O tome strani mediji izvještavaju sa nevjericom. Mediji pišu kako se građani očigledno prerano brišu sa spiska oboljelih ali niko iz ministarstva to ne demantuje. Spisak je predug i nije konačan", saopšteno je iz DPS-a.

Direktori zdravstvenih ustanova, kako dodaju, zbog loše organizacije upućuju ljekare i medicinske sestre na radna mjesta za koja nisu kvalifikovani niti imaju licencu za rad.

"Radi se o direktnom kršenju Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnika Ljekarske komore Crne Gore što izaziva nesigurnost i nezadovoljstvo kod ljekara i medicinskih sestara. Zdravstveni radnici se u ovoj situaciji osjećaju izigranim i pravno nezaštićenim posebno ako bi došlo do kritičnih situacija koje bi zahtijevale naknadno vještačenje rada. U cilju prikrivanja svog neznanja i loše organizacije direktori zdravstvenih ustanova, u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, upućuju ljekare na nova radna mjesta bez ikakvog pisanog rješenja. Ovo će sigurno biti i predmet buduće analize provjere kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama. Ukazujući na ovu pogubnu praksu tražimo od vlasti da sa njom odmah prekine", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: