ASK: Zakon prekršili ministar Stijović i poslanici Bošnjak, Vujović...

Bošnjak je kazala da je karton popunila na osnovu podataka koje je dobila od UCG i da nije imala namjeru da bilo što prikrije. Stijović objasnio da je iznos od 200 eura predstavljao isplatu posljednje ugovorene tranše ugovora realizovane u decembru 2020. godine i dodao da takođe nije imao namjeru da bilo koji prihod prikrije

7390 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

U njegovom slučaju, Agencija je utvrdila da nije prijavio sve prihode u imovinskom kartonu, odnosno 200 eura po osnovu Ugovora o djelu zaključenim sa Upravom za statistiku.

Javni funkcioner dužan je da prijavi sve prihode i imovinu, inače mu prijeti novčana kazna i do 2.000 eura.

Stijović je kazao da je prije imenovanja na mjesto ministra radio kao stručni i naučni konsultant i ekspert na nacionalnim i međunarodnim projektima, te da je ugovor potpisao sa Upravom u junu prošle godine za potrebu izrade podataka iz sektora šumarstva. Objasnio je da je iznos od 200 eura predstavljao isplatu posljednje ugovorene tranše ugovora realizovane u decembru 2020. godine. Stijović je dodao da nije imao namjeru da bilo koji prihod prikrije.

Agencija je objavila odluku i da je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak prekšrila Zakon jer je prijavila prihode manje za 204 eura.

Bošnjak je kazala da je karton popunila na osnovu podataka koje je dobila od Univerziteta Crne Gore i da nije imala namjeru da bilo što prikrije.

Njen kolega, poslanik Maksim Vučinić, prekršio je Zakon jer nije prijavio kredit od 1.373 eura, navodi se u odluci Agencije.

Vučinić je kazao da njegova banka nudi mogućnost kupovine na rate preko platne kartice, ali da nije obaviješten da se korišćenje limita na toj kartici može protumačiti kao podizanje kredita u iznosu tog limita.

U slučaju poslanice Tamare Vujović, Agencija je utvrdila da nije prijavila tačne i potpune podatke jer je prijavila manje 8.488 eura na godišnjem nivou, na ime supruga manje 23.741 euro, automobil, motocikl, akcije i kredit od 8.000 eura.

Vujović je, između ostalog, kazala da je vozilo registrovala za prijateljicu iz Rusije, da je mislila da nije trebalo prijaviti motocikl jer je star 12 godina, što se tiče svojih prihoda da je došlo do greške, a da je zaboravila da prijavi otpremninu supruga, kao i da nije znala za njegov kredit.

Za poslanicu Suadu Zoronjić, utvrđeno je da je prekršila Zakon o sprečavanju korupcije jer nije prijavila da je suprug vlasnik "ND Dent", kao ni automobil "folksvagen".

Zoronjić je kazala da nije znala da mora da prijavi vlasnički udio supruga, a da se automobil nalazi godinama na selu i da je u septembru poklonjeno nakon čega će odraditi sve što je neophodno kod MUP-a.

U slučaju poslanika Miodraga Vukovića, Agencija je utvrdila da je prekršio Zakon jer nije prijavio honorara od 225 eura sa Fakulteta za menadžment u Herceg Novom, nekretninei lizing od 10.080 eura.

Vuković je kazao da su tačni navodi, ali da nije imao namjeru da bilo šta prikrije.

Bonus video: