potpisali memorandum

Vrhovni sud i Ksena će sarađivati na projektima za suzbijanje porodičnog nasilja

Vrhovni sud će podržati realizaciju projekata NVO Ksena uključujući i istraživačke aktivnosti, kroz obezbjeđivanje pristupa spisima predmeta u postupcima koji su se odvijali ili se odvijaju pred sudovima

2101 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vrhovni sud
Foto: Vrhovni sud

Zaštita ljudskih prava i sloboda - posebno marginalizovanih grupa, i doprinos borbi protiv nasilja u porodici koje je naročito izraženo tokom i nakon pandemije koronavirusa, okosnica su potpisanog Memoranduma o saradnji Vrhovnog suda i NVO Ksena, koji će, doprinijeti suzbijanju porodičnog nasilja i nasilja nad ženama i djecom i poboljšati transparentnosti rada sudova, ocijenila je v.d. predsjednika Vrhovnog suda Vesna Vučković.

“Memorandumom je predviđena razmjena informacija i zajednička saradnja na implementaciji projekta “PriMIRje – Postupanje pravosudnih organa u slučajevima porodičnog nasilja u primorskim opštinama” kazala je direktorica NVO Ksena Sanja Crnić.

Kako se navodi u saopštenju, shodno Memorandumu, Vrhovni sud će podržati realizaciju projekata NVO Ksena uključujući i istraživačke aktivnosti, kroz obezbjeđivanje pristupa spisima predmeta u postupcima koji su se odvijali ili se odvijaju pred sudovima, osim onih čija je dostupnost ograničena važećim zakonima.

Crnić je naglasila da je obradovala zainteresovanost i brza reakcija Vrhovnog suda o predlogu za saradnju u ovoj, kako je kazala, kompleksnoj i teškoj oblasti.

"Projekat “PriMIRje” dio je projekta „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje u partnerstvu sa Fondacijom Friedrich Ebert, NVO Centrom za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i NVO Politikon mrežom, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat je podržan od strane Evropske komisije posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori", piše u saopštenju.