Donirali medicinsku opremu vrijednu 90 hiljada eura

Ministarka Jelena Borovinić Bojović zahvalila je predstavnicima Karitasa na donaciji, koju će zdravstveni sistem, kako je rekla, znati da cijeni

2658 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Karitasova mreža u Crnoj Gori donirala je zdravstvenim centrima medicinsku opremu vrijednosti 90 hiljada eura u cilju podrške u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da su donatori njemačke karitativne organizacije Renovabis i BEGECA i Karitas Italije.

Kako je saopšteno, u okviru projekta do sada je potrošeno oko 55 hiljada eura.

Oni su naveli da su nabavljeni EKG aparati, infuzione pumpe, laringoskopi, pulsni oximetri i beskontaktni termometri za opšte bolnice Bar, Berane, Kotor, Pljevlja, kao i za domove zdravlja Plav i Ulcinj, dok se očekuje i realizacija projekta u Domu zdravlja Podgorica (Tuzi).

Resorna ministarka Jelena Borovinić Bojović zahvalila je predstavnicima Karitasa na donaciji, koju će zdravstveni sistem, kako je rekla, znati da cijeni.

Prema riječima Borovinić Bojović, Karitasove aktivnosti i humanitarni rad kroz različite projekte, posebno kada je zdravstvo u pitanju, prepoznate su godinama.

“Zdravstveni radnici su posebno zahvalni jer ste kroz najrazličitije vidove pomoći njihov posao učinili lakšim, a građanima omogućili pristup kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti”, rekla je Borovinić Bojović dodajući da je Karitas pravi partner i podrška.

Predstavnik Karitasa Marko Đelević pohvalio je napore resora zdravstva i Borovinić Bojović u borbi protiv COVID-19 pandemije i kazao da donacijama žele da budi aktivni dio zajednice koja će pomagati u naporima da se epidemija suzbije.

“Pandemija koronavirusa nije samo problem zdravstvenog sistema. Svaki pojedinac i mi kao društvo moramo prepoznati značaj zajedničkog djelovanaj i pomoći u kriznim i teškim vremenim”, rekao je Đelević.

On je kazao da su zbog toga, nakon kontinurane saradnje koju već imaju sa zdravstvenim ustanovama, odlučili da u ovom trenutku pomognu sa onim što je najpotrebnije tokom pandemije.

Iz Ministarstva su kazali da je tokom susreta dogovoren nastavak saradnje i podrške u svim servisima zdravstvenog sistema i svih službi koje rade na unapređenju zdravlja stanovništva.

Bonus video: