SPP: Budžet za saradnju sa dijasporom uvećan, ali ukidanje zakonske odredbe otvara prostor manipulacijama u budućnosti

Ističu i da je nepotrebno naglašavati značaj dijaspore za matičnu državu u svakom pogledu ali da je nesumnjivo potrebno afirmisati brojne mogućnosti u okviru te saradnje a koje su "na žalost godinama unazad stavljani u drugi plan uslijed uskopartijskih manipulacija sa tom kategorijom našeg društva"

2720 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Stranka pravde i pomirenja
Foto: Stranka pravde i pomirenja

Iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) saopštili su da iako je predlogom budžeta iznos sredstava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima uvećan za skoro 100.000 eura, ukidanje zakonske odredbe otvara prostor manipulacijama u budućnosti.

Kako su kazali, razumiju namjeru ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, ali da saradnju sa dijasporom nikako ne mogu staviti u istu ravan sa garantovanim sumama političkim partijama.

Za njih je predlog Vlade Crne Gore da se između ostalih ukine i obavezno izdvajanje budžetskih sredstava za saradnju sa dijasporom apsolutno neprihvatljiv.

"Iako je prijedlogom budžeta iznos sredstava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima uvećan za skoro 100.000 eura što svakako oslikava namjeru da se napravi iskorak i u tom pravcu ukidanje zakonske odredbe ne ide u prilog jačanju saradnje i povjerenja sa dijasporom jer otvara prostor manipulacijama i eventualne relativizacije u budućnosti što je svakako neprihvatljivo", naveli su oni u svom saopštenju.

Dodali su da se od svog osanivanja zalažu za institucionalno snažniju podršku dijaspori u nastojanju očuvanja identiteta, uvezivanja kako unutar same dijaspore tako i u odnosu na cjelokupno društvo u Crnoj Gori.

Ističu i da je nepotrebno naglašavati značaj dijaspore za matičnu državu u svakom pogledu ali da je nesumnjivo potrebno afirmisati brojne mogućnosti u okviru te saradnje a koje su "na žalost godinama unazad stavljani u drugi plan uslijed uskopartijskih manipulacija sa tom kategorijom našeg društva".

"Naš stav je kristalno jasan godinama unazad - Crna Gora mora naći način da institucionalno dijaspori obezbjedi permanentno prisustvo u kreiranju crnogorskog društva. Jedan od načina je i povećanje zakonski određenih budžetskih sredstava kojima će se pospješiti rad naših udruženja i asocijacija širom svijeta što će i biti naš zahtjev koji ćemo uputiti u skupštinsku proceduru prilikom rasprave o budžetu 2022", saopštili su iz SPP.

Bonus video: