Joknić i Otašević dobitnici opštinske nagrade 20. novembar

Najveća nagrada u Opštini Pljevlja za 2021. godinu u konkurenciji pravnih lica nije dodijeljena, zato jer nije bilo predloga

4445 pregleda 0 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Milorad Joknić i Olgica Otašević ovogodišnji su dobitnici opštinske nagrade 20. novembar, koja se dodjeljuje svake godine povodom Dana opštine Pljevlja.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 1.000 eura, a dobitnicima će biti uručena na Svečanoj sjednici lokalnog parlamenta dvadesetog novembra.

Opštinska nagrada 20. novembar za 2021. godinu u konkurenciji pravnih lica nije dodijeljena, zato jer nije bilo predloga.

Joknić, poznati pljevaljski novinar, publicista i književnik je rođen 1950. godine u selu Krće, a studije političkih nauka završio je u Sarajevu 1973. godine. Po završenim studijama, primljen je za asistenta na Fakultetu političkih nauka za predmet Etika, kod prof. dr Rasima Muninovića, ali je, iz privatnih razloga, napustio to zanimanje i došao u Pljevlja gdje se zaposlio u tadašnjem Sekretarijatu za unutrašnje poslove u Pljevljima i radio prvo kao inspektor za suzbijanje kriminaliteta i analitičar, a potom kraće vrijeme bio v.d. šefa Službe javne bezbjednosti.

Nakon pet godina rada u Službi unutrašnjih poslova, prešao je u “Pljevaljske novine” gdje je 18 godina obavljao dužnost direktora i glavnog i odgovornog urednika. Istovremeno je sarađivao u nekoliko listova i časopisa…Dobitnik je brojnih nagrada, uređivao je i brojne časopise, a bio je pokretač i urednik “Brezničkih zapisa”, časopisa za istorijsku i kulturnu prošlost pljevaljskog kraja.

Milorad Joknić
Milorad Joknićfoto: Privatna arhiva

Njemu pripada glavna uloga u pokretanju inicijative za izdavanje “Istorije Pljevalja” čiji je bio jedan od autora i urednika. Takođe je značajna njegova uloga u pripremi i izdavanju Monografije Pljevaljske gimnazije - Spomenica.

Joknić je aktivno učestvovao u društveno-političkom životu grada i Crne Gore i bio biran u organe i stručna tijela, kao i kulturnih institucija i organizacija.

Posljednjih godina, do penzionisanja 2014. godine bio je šef Kabineta predsjenika Opštine Pljevlja i njegov savjetnik.

Do sada je obajvio 17 knjiga iz oblasti književnosti i drugih disciplina.

Olgica Otašević je na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu stekla zvanje diplomirane inženjerke pejzažne arhitekture. Od 1986. godine stalno je zaposlena u pljevaljskom komunalnom preduzeću “Čistoća” gdje je obavljala više poslova i radnih zadataka na rukovodećim mjestima u domenu svoje struke.

Olgica Otašević
Olgica Otaševićfoto: Goran Malidžan

”Prepoznatljiva po posvećenom, profesionalnom i stručnom radu i odnosu prema svom poslu, dala je svoj lični pečat i osobeni senzibilitet izgledu, uređenosti i očuvanju zelenih površina, unoseći pri tom i svoju neizmjernu ljubav i privrženost zavičajnom gradu. Promovišući bogatstvo zelenih površina i šumskog bogatstva naše sredine, nikad nije zanemarila da potencira značaj ekološke komponente, kao opšteg i savremenog pogleda i shvatanja njegove važnosti za budućnost planete Zemlje, a u eri globalnog otopljavanja i zagrijavanja. Građani Pljevalja su imali privilegiju i zadovoljstvo što su zahvaljujući preduzimljivosti svoje sugrađanke i vrijednom timu radnika koje predvodi, bogatiji za više desetina uređenih javnih površina, formiranju cvjetnih aleja, održavanju i njegovanju travnjaka, postavljanju novih drvoreda i različitih dekorativnih stabala”, navodi se u obrazloženju odluke.

Tokom svog višedecenijskog angažmana Olgica je inicirala, pokrenula i presudno doprinijela realizaciji više projekata od značaja za Pljevlja i njegove stanovnike.

Otašević je bila članica Tima za izradu Lokalnog ekološkog akcionog plana (LEAP) I,II i III, aktivni je članica ED Biserka “Cane Janićijević” i članica Tima za izradu REC-a. Saradnica je i podrška na projektima NVO sektora.

Članica je Inženjerske komore Crne Gore sa licencama za projektovanje i izvođenje. Otašević je bila i odbornica lokalnog parlamenta.

Bonus video: