neophodno što prije zaštiti Stari grad i spriječiti dalje urušavanje

Citadela se urušava zbog decenija nebrige

Najveća spomenička dragocjenost Budve, starogradski bedemi iz 15. vijeka, punih 30 godina su prepušteni sami sebi

29699 pregleda 16 komentar(a)
Počelo urušavanje sa morske strane: Citadela, Foto: MZ Stari grad
Počelo urušavanje sa morske strane: Citadela, Foto: MZ Stari grad

Potporni zid srednjovjekovne tvrđave i kulturno-istorijski spomenik Citadela, jedan od najmonumenatalnijih objekata u Starom gradu, je u katastrofalnom stanju i urušava se sa morske strane, a to je posljedice više od tri decenije nebrige.

To je “Vijestima” rečeno u Mjesnoj zajednici “Stari grad”, čiji predstavnici su tokom vikenda obišli morsku obalu od Starog grada do plaže Mogren i, kako su naveli, zatekli su katastrofalno stanje.

Upozoravaju da, iako su unazad nekoliko godina ukazivali da je stanje bedema sa morske strane izuzetno loše, ništa se nije uradilo, što potvrđuje i fotodokumentacija koju su sačinili, a koju su dostavili “Vijestima”, gdje se vidi da se i po nekoliko kvadrata kamena bedema se obrušilo u more.

Čuvar budvanske istorije, Citadela se nalazi na južnom dijelu kamenitog grebena u staroj Budvi, ali pune tri decenije bedemi nijesu obnavljani.

”Ukazivali smo na ove probleme, ali nijednom se nije radila sanacija Starog grada sa strane mora nakon obnove od zemljotresa. Sanacija je potrebna svake godine zbog vremenskih neprilika koje polako uništavaju fasadu. Stari grad je dragulj koji moramo da čuvamo i održavamo pod hitno”, poručuju iz Mjesne zajednice “Stari grad”.

Oni su još prije dvije godine uputili javni poziv lokalnim i državnim institucijama, upozoravajući da su najveća spomenička dragocjenost Budve, starogradski bedemi iz 15. vijeka, bukvalno punih 30 godina su prepušteni sami sebi, a da oštećenja nastala na tom kulturnom dobru predstavljaju ozbiljno upozorenje da je krajnje vrijeme da se krene u njihovu zaštitu, jer im prijeti urušavanje.

Tada su “Vijestima” iz Mjesne zajednice saopštili da su ozbiljno zabrinuti stanjem u kome se nalaze bedemi, jer na pojedinim mjestima nedostaje kamena koje je more odnijelo.

Njihove strepnje su se nažalost obistinile, pa je sada stanje još ozbiljnije jer se potporni zid starogradske tvrđave urušava.

Stari Budvani su održavali bedeme, posebno sa morske strane, i to se uvijek radilo isključivo sredinom januara i u februaru, zato jer su to vrijeme velike bure i oseke. Nivo vode je tada niži i oni su mogli da poriđu zidinama i da saniraju oštećenja koja su nastala tokom godine. Međutim, to se decenijama unazad nije radilo, pa su bedemi danas zapušteni, a njihovo stanje sa morske strane je zaista zabranjivajuće.

Uzevši u obzir kulturni i istorijski značaj bedema, iz Mjesne zajednice su poručili da je neophodno što prije zaštiti Stari grad i spriječiti dalje urušavanje.

Ništa bolja situacija nije ni na plaži Mogren, jer kako su naveli tokom obilaska uvdijeli su da erozija obrušava stoljetne borove i prijeti nestanku druge plaže Mogren.

”Erozija prijeti stogodišnjim borovima na plaži Mogren i samoj plazi. Plaža Mogren je jedna od najljepših plaža u Crnoj Gori i Budvani su posebno emotivno vezani za nju. Propadanje plaže svima nama tesko pada i zahtjevamo hitnu sanaciju plaže. Zatekli smo radove na putu ka Mogrenu i želimo da uputimo sve pohvale na sanaciji puta koji se urušio prošle godine zbog vremenskih uslova. Svi zajedno moramo da sarađujemo da ovaj grad bude za primjer svima u region”, kazali su u Mjesnoj zajednici.

Javno preduzeće Morsko dobro izvršilo je nekoliko hitnih sanacija staze koja vodi ka plaži Mogren, a koja je usljed nevremena uvijek na udaru velikih talasa I nerijetko dolazi do oštećenja, kako šetališta, tako i ograda. Dugi niz godina ovo javno preduzeće vodi istraživanja oko erozije kojoj su, između ostalog, pogođena i plaža Mogren čija se veličina smanjila u proteklom vijeku.