Mještani Rečina: Prepušteni smo nemilosti suda u Kolašiinu i tužbama koncesionara

Mještani tvrde da je kolašinski sud na nepravilno utvrđenom stanju donio privremenu mjeru, „kojom je onemogućen prilazak određenim parcema nekim Rečinjanima, ali i dvojici Kolašinca koji nemaju veze ni sa tim selom ni sa protestima“

2444 pregleda 0 komentar(a)
Gradilište mHE Skrbuša, Foto: Dragana Šćepanović
Gradilište mHE Skrbuša, Foto: Dragana Šćepanović

Mještani kolašinskog sela Rečine, koji se već godinu protive izgradnji mHE „Skrbuša“ na Rečinskoj rijeci kažu da su „prepušteni su nemilosti sudova u Kolašinu i raznih tužbi koje podnosi koncesionar "Hydro Logistics".

Oni tvrde da je kolašinski Osnovni sud na nepravilno utvrđenom stanju donio privremenu mjeru, „kojom je onemogućen prilazak određenim parcema nekim Rečinjanima, ali i dvojici Kolašinca koji nemaju veze ni sa tim selom ni sa protestima“.

„Više puta smo se nalazili na meti sutkinje Mirjane Čepić, koja je ekspresno i pod veoma sumnjivim okolnostima donosila odluke o privremenim mjerama za vlasnike imanja Raja Bojića, Zorana Medenicu, Predraga Šćepanovića i Vasilija Ivanovića. Odluke su ne odnosile i na Kolašince Mojsija Bulatovića i Bojana Medenicu, koji nemaju veze sa Rečinama i bilo kakvim protestima u Rečinama. To nas navodi na zaključak da je sutkinji Čepić dovoljno donijeti imena ljudi koji vam se ne sviđaju iz vašeg okruženja i ona će, vjerovatno, uz neki dogovor sa vama donijeti privremenu mjeru zabrane prilaska parcelima tim ljudima i javnim putevima koji vode do njih“, piše u saopštenju mještana Rečina.

Gradilište mHE Skrbuša
Gradilište mHE Skrbušafoto: Dragana Šćepanović

Oni tvrde da je sutkinja „izašla da obavi uviđaj prije konačnog donošenja mjere“. Tada joj je, piše u saopštenju mještana Rečina, „sve predočeno, a pokazalo se da nije bilo fizičkih blokada za pristup koncesionara parcelama“.

„Mđutim, sve je to bilo uzaludno. Sutkinja je postupila po diktatu koncesionara Burzanovića koji su zatražili tu privremenu mjeru. Takođe, po žalbi koju je naš advokat podnio na tu privremenu mjeru još nije odlučeno, iako je od tada prošlo skoro četiri mjeseca. Na netransparentno postupanje suda upućuje i to što je inspekcija nekoliko puta ustanovila više nepravilnosti pri započetoj izgradnji mHE "Skrbuša" pa je zbog toga naloženo da se uklone cijevi i teren započetog cjevovoda vrati u prvobitno stanje“, piše u saopštenju Rečinjana.

Bonus video: