Vjernici da se vakcinišu

“Vijestima” iz Mitropolije crnogorsko-primorske nije odgovoreno na pitanje da li preporučuju vakcinaciju i je li se sveštenstvo te vjerske zajednice vakcinisalo

28844 pregleda 36 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Predstavnici tri najveće vjerske zajednice u Crnoj Gori vakcinisali su se protiv koronavirusa, ali nisu svi eksplicitno i pozvali vjernike da to urade.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u maju je primio Fajzer vakcinu, dok je u septembru kazao da religija nije protiv medicine, ali da ne može on biti taj koji će objasniti ljudima da treba da se vakcinišu.

“Vijestima” iz Mitropolije crnogorsko-primorske nije odgovoreno na pitanje da li preporučuju vakcinaciju i je li se sveštenstvo te vjerske zajednice vakcinisalo.

Mitropolit crnogorsko-primorski primio Fajzer vakcinu
Mitropolit crnogorsko-primorski primio Fajzer vakcinufoto: BORIS PEJOVIC

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić juče je “Vijestima” kazao da je revakcinisan protiv kovida-19 i da će primiti i treću, buster dozu, kao i da pozivaju sve vjernike da se imunizuju jer je to jedini način da se izborimo sa pandemijom.

Reis Rifat Fejzić primiće i buster dozu
Reis Rifat Fejzić primiće i buster dozufoto: Savo Prelević

”Nama je nauka na prvom mjestu i uopšte nemamo dilemu. Naš stav povodom vakcinacije je poznat i mi smo i u vremenu ramazana pozvali vjernike da nastave sa imunizacijom”, istakao je Fejzić.

Kancelar Kotorske biskupije don Robert Tonsati ”Vijestima” je odgovorio da je “temeljno poslanje Katoličke crkve u ovom svijetu dobro čovjeka - njegovo spasenje u vječnosti, ali i dobrobit u vremenitim potrebama.”

”Stoga Crkva uvažava sve relevantne domete nauke kada imaju za cilj zdravlje, boljitak i opšte dobro svih ljudi. Budući da u ovom bremenitom vremenu borbe s pandemijom koronavirusa ne postoji, po sudu nauke, bolje sredstvo osim cijepljenja za prevenciju i suzbijanje posljedica pandemije, smatramo da vjernici u slobodi svoje savjesti, mogu pristupiti cijepljenju”, poručio je Tonsati.

Don Robert Tonsati
Don Robert Tonsatifoto: Vijesti

On je kazao da takođe smatraju da sve mjere za suzbijanje pandemije, pa i sama vakcinacija, treba da poštuju dostojanstvo svih ljudi, a posebno ranjivih grupa, njihovu slobodnu volju, i da treba da se sprovode bez prisile...

”Ovom prilikom želimo apelovati i na medije, da iskoriste svoj uticaj kako bi se ozračje međuljudskog povjerenja, otvorenosti, bliskosti i empatije, počelo obnavljati, te kako bi se izbjegle nove, nepotrebne podjele i tenzije u društvu koje je ionako već dovoljno izranjeno, dezorijentisano i napaćeno...”.

U Srbiji se u promotivnom spotu za imunizaciju pojavljuje i starješina hrama Svetog Save u Beogradu Stefan, a najdirektniji u SPC u pozivu na vakcinaciju je bio episkop diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije.

Pravoslavna episkopska konferencija u Njemačkoj pozvala je prošle sedmice građane da se vakcinišu i time spriječe dalje širenje koronavirusa.

U saopštenju Eparhije diseldorfske i njemačke navodi se da “potpuno svjesni svoje odgovornosti pred Bogom i vjernicima, koji u nas imaju povjerenje, pozivamo vas i usrdno molimo da se vakcinišete”.

Grigorije je objavio na Instagram profilu video snimak u kom objašnjava da je odlučio da se vakciniše zato što želi da bude zdrav.

”Želim da živim i da budem u društvu ljudi, a prije svega imam povjerenje kad je u pitanju činjenica da vakcina nije napravljena da nas ubije, već da nas spase”, poručio je Grigorije, napominjući da zna da postoji “ogroman broj onih koji se plaše, podozrijevaju i smatraju da su ugroženi vakcinacijom”, rekao je on.

Ruska pravoslavna crkva je osobe koje odbijaju da se vakcinišu protiv koronavirusa nazvala grešnicima, osuđenim na iskupljenje do kraja života.

Uz podatak iz jula o više od 24.000 novih slučajeva virusa, od čega skoro 6.600 u Moskvi, Crkva je pozvala vjernike da se vakcinišu.

Mitropolit Ilarion iz Moskovske patrijaršije izjavio je da osobe koje odbijaju vakcinaciju čine grijeh, prenio je Rojters.

”Svakog dana vidim ljude koji posjećuju sveštenike da bi priznali da su odbili da se vakcinišu, čime su, nesvjesno, izazvali nečiju smrt. Grijeh je misliti samo na sebe, a ne i na druge, poručio je Ilarion.

Papa Franjo, koji je i sam vakcinisan protiv koronavirusa, pozvao je sve da učine isto. On je, u video poruci, saopštio da se vakcinama može završiti pandemiju, ali da se svi moraju vakcinisati.

Papa Franjo
Papa Franjofoto: Reuters

Vakcinacija protiv kovida-19 je “čin je ljubavi”, izjavio je 18. avgusta papa Franjo, pozivajući vjernike da se vakcinišu.

”Vakcine daju nadu da će se okončati pandemija, ali samo ako su dostupne svima i ako radimo zajedno”, rekao je rimokatolički poglavar i podržao kampanju promocije imunizacije...

Bonus video: