Institut osudio saslušavanje novinara "Pobjede" zbog navodnog odavanja tajnih podataka

Zečević pred tužiocem negirao navode iz prijave i postupak čelnika ANB-a okarakterisao kao zastrašivanje

4772 pregleda 2 komentar(a)
Zečević saslušan po prijavi direktora ANB-a: Vukšić, Foto: Savo Prelević
Zečević saslušan po prijavi direktora ANB-a: Vukšić, Foto: Savo Prelević

Institut za medije Crne Gore najoštrije je juče osudio saslušavanje novinara i urednika političke redakcije “Pobjede” Nenada Zečevića zbog navodnog odavanja tajnih podataka po prijavi direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića.

”Pozivamo nadležne da ne koriste pozicije moći za zastrašivanje novinara i medija i da umjesto toga doprinesu kreiranju slobodnog i demokratskog ambijenta za njihov rad”, navodi se u reagovanju Instituta.

Zečevič je kao svjedok saslušan u utorak u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici po prijavi direktora ANB-a protiv N.N. osobe zbog navodnog odavanja tajnih podataka. “Pobjeda” je objavila da je povod za krivičnu prijavu Vukšića protiv NN osobe tekst “ANB bi da sakrije imena bezbjednosno-interesantnih osoba koje su bile u Manastiru”, čiji je autor Zečević.

Novinar je pred tužiocem negirao navode iz prijave i postupak čelnika ANB-a okarakterisao kao zastrašivanje.

”Izražavamo bojazan da bi nova rješenja iz Zakona o medijima o ograničavanju prava novinara na povjerljivost izvora mogla biti zloupotrijebljena u pacifikaciji medija. Institut za medije će se zalagati za revidiranje ovog rješenja u okviru predstojećih promjena medijskog zakonodavstva”, navodi se u jučerašnjem reagovanju.

Iz Instituta su pozvali nadležne da ne zloupotrebljavaju institut tajnog podatka.

Bonus video: