Rangirali zgrade za termo fasade

Pljevaljska opština napravila listu prioriteta objekata koji se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici

2446 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja uradila je rang-listu zgrada koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici, a koje će imati imati prioritet za izradu termo fasada, ove ili narednih godina.

Rang-lista je donijeta na osnovu detaljnih energetskih pregleda zgrada, koje je za potrebe Opštine Pljevlja uradila akreditovana firma “Dencon”.

Izrada termo fasada finansiraće se većinom iz Budžeta opštine, a dio će platiti stanari.

Opština je preko Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode objavila Javni poziv, pozivajući upravnike rangiranih stambenih zgada da se prijave za zajedničko finansiranje projekta energetske efikasnosti.

Devedeset odsto od vrijednosti ugovorenog posla finansiraće opština Pljevlja, a 10 odsto stanari zgrade.

Rok za prijavljivanje je 15 dana, a prioritet u učešću na Javnom pozivu imaju upravnici stambenih zgrada po rang-listi.

Za ove namjene je za budžetsku 2021. godinu opredijeljeno 140.000 eura, pa će se zavisno od toga, ali i od broja prijavljenih uprava zgrada odrediti i broj fasada koji će biti zamijenjen u narednom periodu.

Na prvom mjestu od 23 zgrade koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici je rangirana zgrada u Omladinskoj ulici broj 14. U kojoj se zagrijava 871 metar kvadratni stambenog prostora za čije će grijanje potrošnja uglja sa sadašnjih skoro 103 tone uglja smanjiti na ispod dvadeset tona.

Ukupna potrošnja uglja za zagrijavanje 23 zgrade iz kotlarnice u Skerlićevoj, nakon što se završi cjelokupni projekat energetske efikasnosti iznosio bi preko 600 tona, što je za 1.380 tona manje nego što sada troši.

Drugorangirana je zgrada u Tršovoj ulici broj 20, slijede zgrade u Skerlićevoj 14, 39 i 41 ulaz 1 i 2, i zgrade u Tršovoj broj 8 i broj 14…

U okviru tog programa do sada je “utopljeno” osam stambenih zgrada i sve zgrade koje koristi Opština i državni organi.

Bonus video: