Jedna čitava opština oboljela od kancera

IARC procjenjuje da je za osam godina preko 22.000 osoba oboljelo od raka. Zbog pandemije drastično usporavani ili prekidani skrininzi

48189 pregleda 26 komentar(a)
Maligne bolesti drugi najčešći uzrok umiranja u Crnoj Gori (ilustracija), Foto: Shutterstock
Maligne bolesti drugi najčešći uzrok umiranja u Crnoj Gori (ilustracija), Foto: Shutterstock

Maligne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti kod osoba mlađih od 65 godina, a pretpostavlja se da je od 2013. od kancera oboljelo više od 22.000 osoba.

”Kada bi trend obolijevanja bio stabilan (a nije, već je uzlazni), za prethodnih osam godina u našoj zemlji su 22.272 osobe oboljele od raka, a najmanje 100.000 stanovnika je u tom periodu u porodici imalo novi slučaj raka”, navodi se, između ostalog, u Informaciji o stanju, obolijevanju i aktivnostima za prevenciju i kontrolu malignih bolesti koju je juče na sjednici usvojila Vlada.

Država, navodi se u dokumentu, zbog usporene registracije ne raspolaže podatkom koliko trenutno stanovnika boluje ili je bolovalo od raka. Zaključuje se da u Crnoj Gori još nije moguće pratiti trendove obolijevanja i umiranja od malignih bolesti, jer se sa registracijom raka počelo 2013. godine, kada je osnovan Registar u Institutu za javno zdravlje. Međutim, konstatuje se i da su prikupljanje podataka i njihova validacija i danas problem, jer se nije ulagalo u taj registar, tako da je do sada završen samo jedan izvještaj, za početnu 2013. godinu.

”I pored toga, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) u Lionu je na osnovu prvih publikovanih, ali visokokvalitetnih podataka, izvršila procjene za Crnu Goru, uzimajući u obzir i starenje naše populacije po kojima ćemo imati značajan porast i stope obolijevanja i umiranja. Registar za maligne neoplazme Crne Gore za 2013. godinu je dokumentovao 2.784 nova slučaja malignih neoplazmi i 1.549 umrlih od raka. IARC za 2020. godinu pretpostavlja da su se u Crnoj Gori desila 3.184 novooboljela slučaja raka, kao i da je umrlo 1.765 osoba od malignih bolesti”, navodi se u informaciji.

IARC predviđa da će broj novooboljelih od kancera u svijetu da se poveća sa 19,3 miliona u 2020. na 30,2 miliona u 2040. godini, što predstavlja porast od 56 odsto. Najveći porast učestalosti obolijevanja, procjenjuje se, imaće zemlje sa niskim i srednjim prihodima.

”Posmatrano po svjetskim regionima, najviše stope obolijevanja su u visokorazvijenim zemljama (zapadna, sjeverna i južna Evropa, Sjeverna Amerika i Australija), a najviše stope umiranja su u centralnoj i istočnoj Evropi gdje spada i naša zemlja, i u nekim azijskim zemljama. Tako, jedna od pet osoba u svijetu oboli od raka, pri čemu od 11 oboljelih žena umire jedna, a jedan od osam muškaraca”, piše u dokumentu.

40 odsto je otprilike procenat slučajeva raka koji se može spriječiti efikasnim strategijama prevencije, a mjere prevencije odnose se na najvažnije faktore rizika, kao što su pušenje, konzumacija alkohola, zagađenje životne sredine, uz promociju zdrave ishrane i fizičke akivnost, navodi se u dokumentu

Nadležni tvrde da se u Crnoj Gori lani najčešće obolijevalo od kancera dojke, pluća i debelog crijeva, što čini trećinu svih novooboljelih, dok je najveća učestalost umiranja od karcinoma pluća, zatim raka debelog crijeva, jetre, želuca i dojke.

Epidemija koronavirusa u Crnoj Gori dovela je do prekida ili usporavanja određenih skrininga.

U informaciji se navodi da je opterećenost zdravstvenih radnika na nivou domova zdravlja dovela do značajnog redukovanja usluga i niskog obuhvata pozivima na preventivne preglede u 2020. godini. Tako je, navode, pozivanje za skrining debelog crijeva bilo 26 naspram prihvatljivih 95 odsto, 17 naspram 70 odsto za karcinom dojke, a 15 za rak grlića materice umjesto 95 odsto...

Uprkos vanrednim okolnostima, oko 200 pacijenata sa malignim bolestima i tokom pandemije kovida-19 svakodnevno je primalo neki vid onkološke terapije u Crnoj Gori.

Nacionalni program za kontrolu raka iz 2012. godine do sada nije evaluiran niti ažuriran, pa je, kako se navodi, neophodno pristupiti procesu izrade i implementacije svih njegovih komponenti.

U dokumentu se pominje i novi Evropski plan za borbu protiv raka (2021) koji obuhvata četiri ključne oblasti - prevenciju, rano otkrivanje, dijagnostikovanje i liječenje i kvalitet života oboljelih od raka i preživjelih.

Bonus video: