I studenti da se pitaju o epidemiološkim mjerama

Oni su istakli, u otvorenom pismu Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje, da očekuju ubuduće i ta populacija bude uključena u donošenje važećih mjera i odluka, jer su svjedoci brojnih nelogičnosti i selektivne primjene.

3738 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Četiri studentske organizacije (NVO "Studentski kulturni centar", NVO "Safra“- Studentski radio Krš, Studentski parlament UCG i NVO "Omladinski servis" -Portal za mlade Makanje) uvažavajući trenutnu epidemiološku situaciju donijele su odluku o odgađanju koncerta koji je bio planiran za 17. novembar, kada studenti širom svijeta obilježavaju Međunarodni dan studenata.

Oni su istakli, u otvorenom pismu Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje, da očekuju ubuduće i ta populacija bude uključena u donošenje važećih mjera i odluka, jer su svjedoci brojnih nelogičnosti i selektivne primjene.

Iako je u pitanju najznačajniji datum za visokoškolce širom planete, navodi se u saopštenju, donijeli su nimalo jednostavnu i popularnu odluku, a sve u cilju davanja doprinosa u borbi sa pandemijom.

"Uprkos našem primjeru iskazane odgovornosti za zdravlje prvenstveno mladih koji su naša ciljna grupa, svjedočimo brojnim nelogičnostima kako u pogledu mjera koje su na snazi, tako i njihove selektivne ili neadekvatne primjene. Došli smo u nezahvalnu poziciju da moramo da objašnjavamo zbog čega smo bili primorani da odgodimo dugo najavljivani događaj, dok se svakog dana organizuju ovakve i slične manifestacije širom Crne Gore, a nesmetano odvija i provod u ugostiteljskim objektima i noćnim klubovima", navode u zajedničkom pismu .

Kako ističu, na stotine mladih okuplja se na tim mjestima, uz očigledno nepridržavanje važećih mjera, propuste u provjerama kovid potvrda u većini slučajeva, čak i nepostojanju navedenih kontrola na ulazima u objekte u kojima se organizuju događaji. Bilo je i političkih okupljanja, kao i vjerskih obreda na kojima se ne poštuju propisane mjere i koje zasigurno utiču na suzbijanje pandemije.

Procenat vakcinisanih stanovnika, naročito mladih, kako naglašavaju i dalje nije na adekvatnom nivou.

"Na ovaj način definitivno se ne može prevazići pandemija, a život vratiti u normalne tokove. Organizatori događaja uvijek doskoče mjerama koje su donesene, a možda i najviše ispaštaju oni koji žele da ih se pridržavaju, što je slučaj sa našim organizacijama. Smatramo da je velika greška to što ste kroz kampanju o vakcinaciji provlačilo obećanje da ukoliko se mladi vakcinišu imaće priliku da posjećuju koncerte i slične manifestacije. Ovim mjerama se pogazilo to obećanje i pitamo se kako će dalja komunikacija o vakcini garantovati mladim ljudima normalan život i pravo na kulturu i zabavu. Smatramo da je potrebna kontinuirana komunikacija naših organizacija sa institucijama koje predstavljate, a koje su ključne u zdravstvenom sistemu naše države. Vjerujemo da kao organizacije koje okupljaju veliki broj mladih možemo dati značajan doprinos da se poveća procenat mladih koji su se vakcinisali i to kroz adekvatnu kampanju i korišćenje brojnih kanala koje koriste oni koji su naša prioritetna grupa. To nažalost, do sada nije bio slučaj, jer smo bili isključeni iz navedenog procesa. Moramo istaći da ste ignorisali našu inicijativu za kampanju vakcinisanja studenata, što potvrđuje dopis poslat 31.08.2021. Mislimo da selektivnost, nepricipijelnost, nedosljednost dovodi do nesigurnosti i demotivisanosti mladih ljudi", navodi se u otvorenim pismu studenata.

Kako dodaju, vjeruju da će Ministarstvo i IJZ uvažiti prethodno iznijete argumente, te da su spremni da organizuju zajednički sastanak, na kojem bi moglo da se dođe do kvalitetnih rješenja i smjernica koje će biti na zadovoljstvo svih.

Bonus video: