dodijeljene diplome učesnicima/cama III Foruma medijske pismenosti

Nikočević: Kroz neformalno obrazovanje podstaći mlade da reaguju na govor mržnje, lažne vijesti, kršenje ljudskih prava

"Kao i tokom prethodna dva Foruma, i ovaj je okupio 20 studenata/kinja koji su imali priliku da učestvuju u interaktivnim predavanjima sa uglednim predavačima. Fokus je bio na razumijevanju važnosti i uloge medijske pismenosti i medija u društvu, ali je adresiran i značaj informativnog programa i vijesti kao važne forme u novinarskom izrazu"

5063 pregleda 0 komentar(a)
Sa Foruma, Foto: CGO
Sa Foruma, Foto: CGO

Veoma je važno da kroz neformalno obrazovanje podstaknemo mlade ljude da kritički promišljaju o medijima i da kao korisnici medijskih platformi, a potom i kreatori sadržaja prepoznaju i reaguju na govor mržnje, lažne vijesti, kršenje ljudskih prava i urušavanje etičkih standarda, saopštio je Damir Nikočević, koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazopvanje (CGO).

Iz CGO je saopšteno da su danas su u Podgorici dodijeljene diplome učesnicima/cama III Foruma medijske pismenosti koji je ta nevladina organizacija (NVO) organizovala u okviru projekta "Mediji za mene", a uz podršku ambasade Holandije, Ministarstva vanjskih poslova Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju njemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD).

"Kao i tokom prethodna dva Foruma, i ovaj je okupio 20 studenata/kinja koji su imali priliku da učestvuju u interaktivnim predavanjima sa uglednim predavačima. Fokus je bio na razumijevanju važnosti i uloge medijske pismenosti i medija u društvu, ali je adresiran i značaj informativnog programa i vijesti kao važne forme u novinarskom izrazu. Učesnici su saznali više i o tehnikama objektivnog intervjuisanja i debatovali o etici u medijima, Kodeksu novinara Crne Gore, sa naglaskom na mehanizam samoregulacije i regulacije u medijima. Posedan segment programa bio je posvećen slobodi izražavanja i njenim ograničenjima, lažnim vijestima, društvenim mrežama, provjeri podataka i izvora. Tokom trodnevnog Foruma prikazan je i dokumentarni film u produkciji B Filma i CGO-a "Medijska pismenost od A do Z"", piše u saopštenju CGO.

Iz te NVO su rekli da je Nikočević, istakao značaj Foruma u kontekstu snaženja svijesti o ulozi medija i načina na koji mladi danas konzumiraju medije.

"Veoma je važno da kroz neformalno obrazovanje podstaknemo mlade ljude da kritički promišljaju o medijima i da kao korisnici medijskih platformi, a potom i kreatori sadržaja prepoznaju i reaguju na govor mržnje, lažne vijesti, kršenje ljudskih prava i urušavanje etičkih standarda", naveo je Nikočević.

On je rekao i da medijsko opismenjavanje mora dobiti i jaču institucionalnu podršku, kako kroz obrazovni sistem, tako i u zakonodavnim i regulativnim okvirima.

"Osim podizanja svijesti o ulozi i značaju medija, moraju se i javne politike prilagoditi dobu u kojem živimo, a koje sa sobom donosi stalne promjene i sve složeniji medijski prostor", kazao je Nikočević i najavio da će pet učesnika/ca III Foruma usvojena znanja i vještine pokazati kroz plaćeno tromjesečno stažiranje u medijima i NVO koje se bave medijskim pitanjima.

U saopštenju piše i da su predavači na III Forumu medijske pismenosti bili: Božena Jelušić, profesorica medijske pismenosti i koautorka nastavnog programa za medijsku pismenost, Slavoljub Šćekić, glavni i odgovorni urednik u Centru za istraživačko novinarstvo (CIN), Petar Komnenić, novinar i autor emisije "Načisto" na TV Vijesti, Siniša Gazivoda, advokat i ekspert za slobodu izražavanja, Vesna Rajković Nenadić, novinarka i programska koordinatorka u Institutu za medije Crne Gore (IMCG), Srdan Kosović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Vijesti, Jovana Đurišić, glavna i odgovorna urednica portala Pobjeda.me i Nikola Ljuca, reditelj i umjetnički direktor Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ.

III Forum medijske pismenosti
foto: CGO

"Učesnici Foruma su se prijavljivali za program kroz kompetitivan proces koji je generisao značajno više prijava od broja predviđenih učesnika/ca. III Forum medijske pismenosti uspješno su završili: Ana Novović, Bojana Rajković, Branko Danilović, Edvin Bektešević, Ivana Vukićević, Jelena Kočanović, Jelena Radulović, Jovana Delibašić, Katarina Lukovac, Maja Ćatović, Marija Đakonović, Marko Vulević, Maša Glušica, Matija Svorcan, Mia Zeković, Nikolina Barać, Stefan Vuletić, Svetlana Eraković, Tanja Ceklić i Viktor Marčeta", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas