Kolašin: Donacije čine 13 odsto budžeta

Oraganizovana je desetodnevna obuka za zaposlene u preduzeću Vodovod i kanalizacija, na kojoj su edukovani o osnovnim principima i konceptom rada opreme za detekciju gubitaka

4149 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Opština Kolašin naredne godine namjerava da od kapitalnih i tekućih donacija pribavi 690.000 eura. Ako tako bude, donacije će činiti nešto više od 13 odsto budžeta.

Prihodi od donacija iz EU fondova planirani su na iznos od 480.000, objašnjavaju u Sekretarijatu za finansije, imovinu i ekonomski razvoj.

EU će podržati tri projekta, koji se, između ostalih, relizuju i na teritoriji tog grada. “Poboljšanje zapošljavanja u Kolašinu i Mojkovcu - podrška zapošljavanju u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori” (IPA II) iznosi 243.000 eura. Projekat “Poboljšanje zapošljavanja kroz treninge u Kolašinu, Gusinju i Plavu” EU podržava sa 142.000 eura.

Naredne godine za projekat “Poboljšanje upravljanja vodosnabdijevanjem u gradskim i ruralnim oblastima opština Kolašin i Rogatica”, kroz program prekogranične saradnje, kolašinska opština dobiće 95.000 eura. U okviru tog projekta, Kolašin je nedavno dobio specijalizovanu vodovodnu opremu, koja će omogućiti kvalitetnije i redovnije vodosnabdijevanje. Riječ je o savremenoj opremi za detekciju gubitaka, koja uključuje korelacione radio logere, univerzalni lokator cijevi, ventila i metala, elektro-akustični uređaj za detekciju gubitaka i ultrazvučni mjerač protoka. Pored toga, nabaljena je hlorinatorska oprema, 25 ventila, 400 vodomjera i dva fiksna mjerača protoka.

Oraganizovana je desetodnevna obuka za zaposlene u preduzeću Vodovod i kanalizacija, na kojoj su edukovani o osnovnim principima i konceptom rada opreme za detekciju gubitaka.

U skladu sa očekivanjima za odobrenje donatorskih projekata u 2022. godini, kako kažu u Skreterijatu, predviđena je i pozajmica iz Fonda za podršku opštinama za pretfinansiranje donatorskih projekata od 10.000 eura.

Bonus video: