Cerović: Stručna javnost da ne unosi dodatni nemir ili sumnju u medicinsko postupanje

"Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme mogu čuti različite negativne kvalifikacije u javnosti koje se odnose na rad ljekara i na rad ustanove, ali i zdravstvenog sistema uopšte"

9636 pregleda 29 komentar(a)
Cerović, Foto: KCCG
Cerović, Foto: KCCG

Predsjednica Ljekarske komore i pomoćnica direktorice Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Žanka Cerović upozorila je da se u dijelu javnosti u posljednje vrijeme plasira veliki broj špekulacija i netačnih informacija, zbog čega stručnu javnost poziva da ne unosi dodatni nemir ili sumnju u medicinsko postupanje koje se u zdravstvenom sistemu Crne Gore sprovodi isključivo saglasno savremenim protokolima liječenja, saopšteno je iz KCCG.

Ona je dodala da svaki vid špekulacija nanosi nesagledivu štetu upravo zdravlju građana.

"Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme mogu čuti različite negativne kvalifikacije u javnosti koje se odnose na rad ljekara i na rad ustanove, ali i zdravstvenog sistema uopšte. Plasira se veliki broj netačnih infomacija u javnoj komunikaciji što neminovno dovodi do stvaranja ambijenta straha, zabrinutosti, neizvjesnosti i dodatno otežava i usložnjava postojeću zdravstvenu situaciju svima, a posebno zdravstvenim radnicima, zbog čega Ljekarska komora Crne Gore apeluje da građani poštuju propisane epidemiološke mjere jer samo angažman cjelokupnog društva i lična odgovornost svakog pojedinca može dovesti u prvom redu do stavljanja epidemijološke situacije pod kontrolu", istakla je Cerović.

Ona je kazala da je širenje epidemije nesumnjivo posljedica infektivnosti samog virusa na šta se, kako navodi, sada ne može uticati ali i posljedica lične odgovornosti u dijelu poštovanja propisanih epidemioloških mjera na šta, kako ističe, svi možemo da utičemo.

"Apelujemo da stručna javnost vodi računa o javno izgovoronoj riječi i posljedicama iste na cjelokupni društveni ambijent jer svaki vid špekulisanja sa neprovjerenim, netačnim i iz konteksta istrgnutim informacijama od strane stručne javnosti nanosi nesagledivu štetu upravo zdravlju građana. Apelujemo da kolege ljekari ne zaborave da su oni za mnoge naše građane glavni izvor savjeta i informacija o korona virusu, načinima liječenja i značaju imunizacije. U tom smislu imaju odgovornost da u javnim nastupima prilagode svoje izjave na takav način, da poštujući struku, budu razumljivi građanima i nikako ne unose dodatni nemir ili sumnju u medicinsko postupanje koje se u zdravstvenom sistemu Crne Gore sprovodi isključivo saglasno savremenim protokolima liječenja za zbrinjavanje ove vrste pacijenata", naglasila je Cerović.

Iz KCCG su kazali da crnogorski ljekari i zdravsteni radnici neprekidno zbrinjavaju pacijente u duhu svog profesionalnog i ljudskog opredjeljenja.

"Neprekidno su izloženi mogućnosti da se inficiraju virusom i ugroze svoje zdravlje, neprekidno su izloženi stresu, premorenosti od radnog ambijenta velikog broja pacijenata, otežanim uslovima rada zato apelujemo na odgovorne medije, nevladine oragnizacije, različita udruženja i ljekare da pomognu svojim razumnim postupanjem solidarnošću i humanošću, dodala je Cerović.

Ona je pozvala građane da poštuju epidemiloške mjere.

"Poštovani građani, ono što se dešava u Crnoj Gori, dešava se svugdje u svijetu, veliki broj oboljelih i veliki broj umrlih, takođe i sporadnično nepoštovanje epidemijloških mjera i otpora vakcinaciji, ali ja vjerujem u građane Crne Gore. Poštujete epidemiološke mjere, vakcinišite se, jer alternative nema", zaključila je Cerović.

Bonus video: