Posebna pažnja zbog nasilja u porodici

Poslije odluke suda, počela je gradnju zasebnog stepeništa na zajedničkoj kući, pošto je do pravosnažnosti postupka dijelila ulaz sa bivšim suprugom

2554 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ombudsman.co.me
Foto: Ombudsman.co.me

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda dala je preporuku inspekciji da se u svim slučajevima sa posebnom pažnjom i senzibilitetom odnosi prema žrtvama nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, imajući u vidu da je to oblik diskriminacije.

Građanka Podgorice podnijela je pritužbu zbog postupka koji se vodi pred Urbanističko-građevinskom inspekcijom. U pritužbi piše da je godinama bila u nasilnom braku, da se razvela prije pet godina, ali da žive i dalje u istoj kući, a u različitim stambenim jedinicama i da nasilje nije jenjavalo.

Poslije odluke suda, počela je gradnju zasebnog stepeništa na zajedničkoj kući, pošto je do pravosnažnosti postupka dijelila ulaz sa bivšim suprugom. Kada su radovi na izgradnji stepeništa privedeni kraju, inspekcija je donijela rješenje o rušenju stepeništa.

”Iz ranijih preporuka Zaštitnika proizilazi da je suživot podnositeljke pritužbe sa bivšim suprugom u okolnostima kada dijele zajednički ulaz nemoguć, pa je iz tog razloga neophodno bilo da tu činjenicu imaju u vidu i pouče podnositeljku pritužbe na koji način da ubrza postupak dobijanja građevinske dozvole”, navodi se u ocjeni zamjenice zaštitnika Nerme Dobardžić.

Ona je dodala da je trebalo da uzmu u obzir i činjenicu da se bivši suprug nalazi u zatvoru, prije čega je duži niz godina vršio nasilje i prekinuo dovod električne energije i vode, a uz to i više puta nanosio štetu na automobilu.

Bonus video: