IJZCG: Testiranja na HIV i hepatitise B i C od 22. do 26. novembra

"Dok su pojedine države nivo testiranja na HIV i hepatitise vratile na nivo testiranja prije COVID-19, u mnogim zemljama, uključujući i Crnu Goru, obim testiranja je i dalje nizak"

3254 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) saopštio je danas da će se akcija testiranja na HIV, hepatitis B i hepatitis C u toj ustanovi sprovoditi od 22. do 26. novembra 2021. godine u prostorijama Savjetovališta za HIV od devet do 15 časova.

Iz IJZCG su kazali da se od 22. do 29. novembra 2021. godine u Evropi, po deveti put, obilježava Evropska nedjelja testiranja na HIV i hepatitise.

"U obilježavanju Evropske nedjelje testiranja učestvuje nekoliko stotina organizacija iz većine evropskih zemalja, a akcija je podržana od strane velikog broja međunarodnih organizacija (UNAIDS, European AIDS Clinical Society, AIDS Action Europe, European Liver Patients Association, World Hepatitis Aliance i druge)", ističe se u saopštenju.

Iz IJZCG su kazali da je cilj obilježavanja Evropske nedjelje testiranja, osim podizanja svijesti o značaju testiranja i ranog otkrivanja HIV, hepatitis B i hepatitis C infekcije i isticanje značaja integrisanog pristupa testiranju.

"Takođe, ističe se i potreba preduzimanja akcija koje će cjelokupnoj populaciji, a posebno vulnerabilnim grupama i onima u povećanom riziku od navedenih infekcija, osigurati brz pristup preventivnim uslugama i liječenju", piše u saopštenju.

Iz IJZCG navode da je UNAIDS u oktobru 2020. godine izvijestio o "značajnom smanjenju usluga testiranja na HIV u skoro svim zemljama Evrope".

"Dok su pojedine države nivo testiranja na HIV i hepatitise vratile na nivo testiranja prije COVID-19, u mnogim zemljama, uključujući i Crnu Goru, obim testiranja je i dalje nizak. Institut za javno zdravlje Crne Gore se, i ove godine, pridružuje organizacijama, institucijama i ključnim liderima širom Evrope u obilježavanju ove inicijative", zaključuje se u saopštenju.

Ključne poruke:

Bolje je saznati svoj HIV / hepatitis status što ranije, jer rano započinjanje liječenja može poboljšati kvalitet života, produžiti očekivano trajanje života, a kod infekcije hepatitisom C može dovesti i do izliječenja.

Liječenje smanjuje mogućnost prenosa infekcija na neinficirane osobe.

Oko 95% osoba prihvata da se testira na HIV / hepatitis ukoliko testiranje ponudi ljekar.

Prilikom testiranja na HIV / hepatitis, zdravstveni radnici poštuju etički kodeks koji sačinjavaju: pristanak na testiranje, povjerljivost, korektno savjetovanje uz saopštavanje rezultata testa i upućivanje na liječenje uz promociju zaštite ljudskih prava osoba koje su inficirane HIV-om i hepatitisom.

Bonus video: