Radna posjeta vd direktora UŠ Kolašinu: Prilikom radova na Bjelasici strogo se poštuju planski dokumenti

„Tom prilikom upoznat je i sa obimom radova koji su u ovoj GJ vršeni za potrebe izgradnje Skijališta “Kolašin 1600”

1389 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Uprava za šume
Foto: Uprava za šume

Izgradnjom cjelokupne infrastrukture za potrebe turizma na planini Bjelasici, najveći teret podnijela šuma i šumsko zemljište, što obavezuje da se taj prostor u narednom periodu u što većoj mjeri zaštiti i djelovanjem Uprave za šume zaštiti. To je saopšteno nakon radne posjete Područnoj jedinici (PJ) Kolašin, vd direktora Uprave za šume (UŠ) mr Srđan Pejović.

Zajedno sa šefom i inženjerima PJ Kolašin obišao i radove koji se izvode na izgradnji dijela ski staze koja spaja dva Ski centra skijališta “Kolašin 1600” i “Kolašin 1450”.

„Tom prilikom upoznat je i sa obimom radova koji su u ovoj GJ vršeni za potrebe izgradnje Skijališta “Kolašin 1600”. Komisija koja je formirana od strane direktora Uprave za šume, u odlučivanju po zahtjevu D.O.O. “Skijališta Crne Gore”, a koji se odnosio na proširenje postojećeg šumskog puta u cilju korišćenja kao ski puta, nakon izlaska na teren napravila je zapisnik, dala svoje mišljenje i dostavila zapisnik direktoru na dalju nadležnost i postupanje. Konstatovano je da se pri radovima na izgradnji objekata i infrastrukture na lokalitetima skijališta “Kolašin 1600” i “Kolašin 1450”, koji su Prostornim planom posebne namjene (PPPN) Bjelasica i Komovi predviđeni, strogo vodi računa o poštovanju planskih dokumenta i izdatih dozvola za gradnju, u cilju očuvanja šuma i šumskog zemljišta na predmetnom području“, saopštili su iz UŠ.

Radovan Dabetić, šef PJ informisao je Pejovića da u u Kolašinu, kao i u ostalim područnim jedinicama jedan od glavnih problema u radu nedostatak stručnog kadra, kao i starosna struktura postojećeg inženjerskog kadra.

„TO predstavlja ograničavajući faktor u vršenju poslova iz njihove nadležnosti. Slična situacija je i sa šumarskim tehničarima i čuvarima šuma, što predstavlja veliko opterećenje za uspješno obavljanje radnih aktivnosti. Naime, ako se ima u vidu činjenica da jedan čuvar šuma u Kolašinu u prosjeku pokriva površinu između 5.000 i 7.000 ha šuma i šumskog zemljišta, jasno je da se svi radni zadaci i zakonom predviđene obaveze ne mogu izvršavati na kvalitetan način, obzirom da je fizički nemoguće ispratiti toliku površinu. Međutim, i pored nepovoljne kadrovske strukture, stanje u ovoj PJ je generalno na zadovoljavajućem nivou, bez nekih nerješivih problema“,piše u saopštenju iz tog preduzeća.

Pored kadrovskih i problema tehničke opremljenosti, Pejović je upoznat sa aktuelnim problemom koji se odnosi na posječenu drvnu masu na trasi dalekovoda za potrebe auto-puta Bar-Boljare. Drvana masa je mjeseca lagerovana u mjestu Mateševo i Planinica, u GJ “Rečinska Rijeka-Vranještica” i nije data na prodaju.

„Konstatovano je da će PJ Kolašin u narednom periodu, u skladu sa sugestijama direktora i nadležnog ministarstva, hitno dostaviti svu potrebnu dokumentaciju, koja se odnosi na sječu šume na trasi dalekovoda, kako bi ovaj problem bio riješen u što kraćem roku i kako bi se spriječilo propadanje drvne mase. Pejović je obišao taj lager. Direktor je poručio da će u narednom periodu, kroz reforme koje slijede, nastojati da problem nedostatka stručnog kadra bude riješen i obnovljen vozni park, koji predstavlja ogroman problem za uspješno obavljanje radnih zadataka u svim PJ zbog starosti i nedovoljnog broja postojećih vozila. Pohvalno je činjenicu da u PJ Kolašin nema uzurpacija državne imovine, i pored nedostatka radne snage, zbog čega i u narednom periodu treba uložiti dodatne napore kako bi se kolašinskim šumama gazdovalo na što kvalitetniji način“, zaključuju iz UŠ.

Bonus video: