Vakcinisani roditelji ne moraju u izolaciju

U slučaju da zbog potrebe brige o kovid pozitivnom djetetu odsustvuju sa posla, roditelji mogu da otvore bolovanje i tada im se od punog iznosa zarade skida 30 odsto

37942 pregleda 52 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Roditelji i staratelji maloljetne djece koja su kovid pozitivna, rješenje o obaveznoj samoizolaciji dobiće ukoliko nisu primili vakcinu protiv novog koronavirusa. Ako su vakcinisani, samoizolacija je obavezna samo za dijete. U slučaju da zbog potrebe brige o djetetu odsustvuju sa posla, roditelji mogu da otvore bolovanje. U tom slučaju, pa i kad je dijete kovid pozitivno, roditelju, odnosno staratelju se od punog iznosa zarade skida 30 odsto.

”Sanitarna inspekcija dobija od epidemiologa informacije o oboljelima i kontaktima i na osnovu njih sačinjava rješenja o samoizolaciji. Rješenje o samoizolaciji se izdaje na ime djeteta, sa imenom roditelja/staratelja, roditelj ako nije vakcinisan dobija rješenje o samoizolacijii kao kontakt. Ako je roditelj vakcinisan, on ne dobija rješenje u slučaju da mu je dijete pozitivno na kovid-19, ali, roditelj zbog potrebe brige o djetetu sa djetetovim rješenjem o samoizolaciji može otvoriti bolovanje kod izabranog doktora”, kazali su “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) ukazali su da status zaposlenog čije je dijete kovid pozitivno zavisi od poslodavca.

”U zavisnosti od činjenice da li pored djeteta i roditelj takođe dobija rješenje zbog samoizolacije, zavisiće postupanje zaposlenog u ovoj situaciji. Naime, u dosadašnjoj praksi, neki poslodavci prihvataju rješenje o samoizolaciji koje im dostave zaposleni, odnosno ne traže pravdanje odsustva bolovanjem i doznakama. Ukoliko poslodavac ne prihvati rješenje o samoizolaciji kao valjan dokaz kojim zaposleni može da opravda odsustvo sa posla, ukazujemo da je Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, uzrok bolovanja - propisano odsustvo zbog njege djeteta, odnosno njege člana uže porodice, što znači da zaposleni ima pravo na privremenu spriječenost za rad”, kazali su iz FZO, dodajući da u tom slučaju, treba da se roditelj javi izabranom doktoru, a da će na osnovu rješenja o samoizolaciji, doktor utvrditi početak privremene spriječenosti za rad po ovom osnovu.

U slučaju da otvori bolovanje, roditelj, odnosno staratelj maloljetnog lica koje je kovid pozitivno, ima pravo na najmanje 70 odsto zarade.

”Za sva bolovanja po osnovu njege člana uže porodice (bračni drug ili djeca bez obzira na uzrast) osiguranik ima pravo na naknadu zarade u visini od najmanje 70 odsto od osnovice za naknadu; može i više ukoliko je granskim kolektivnim ili pojedinačnim kolektivnim ugovorom kod poslodavca to predviđeno). U slučajevima bolovanja zbog njege člana uže porodice, zaposleni ima pravo na 100 odsto naknade zarade samo u slučaju njege djeteta koje boluje od maligne bolesti”, pojasnili su iz FZO.

Bolovanje se, kako su pojasnili iz Fonda, ne može otvoriti putem portala eZdravlje (ezdravlje.me), već treba lično da dođe u dom zdravlja.

”Odnosno, ako je i zaposleni u samoizolaciji, da nađe načina da dostavi svom izabranom doktoru rješenje o samoizolaciji u roku od tri dana, jer jedino u tom roku, izabrani doktor može retroaktivno da utvrdi privremenu spriječenost za rad”, kazali su iz FZO “Vijestima”.

Pojašnjavaju i da izabrani doktor za odrasle i izabrani pedijatar nisu povezani u informacionom sistemu, na način da izabrani doktor za odrasle može da vidi karton djeteta, pa osiguranik mora da svom izabranom doktoru koji otvara bolovanje dostavi izvještaj pedijatra o zdravstvenom stanju djeteta.

”Na osnovu kojeg izvještaja utvrđuje zaposlenom osiguraniku bolovanje zbog njege djeteta”, pojasnili su iz FZO.

Putem portala eZdravlje, kako to piše na zvaničnoj stranici tog elektronskog servisa, moguće je dobiti doznake isključivo za bolovanja koja odobravaju Prvostepene ljekarske komisije Fonda. Sa početkom epidemije koronavirusa, aktivirana je bila i mogućnost da se putem tog servisa produži već otvoreno bolovanje, ali je ta usluga, kako se navodi na ezdravlje.me, deaktivirana.

Istraživanja uglednih međunarodnih instituta iz oblasti zdravstva pokazale su da vakcine štite od težih oblika kovida, ali da i dalje postoji mogućnosti da vakcinisani prenesu taj virus.

Analizom 2.663 uzorka na novi koronavirus, laboratorije u Crnoj Gori do srijede su registrovale 409 novih slučajeva infekcije. Institutu za javno zdravlje prijavljena su i četiri smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom. Preminuli su iz Podgorice (3) i Nikšića (1). Najmlađi preminuli imao je 68, a najstariji 81 godinu starosti.

Prema podacima portala covidodgovor.me, do 17. novembra prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo je 268.105, drugu 250.473, a treću 33.624 osobe.

Bonus video: