Istraživanje Misije OEBS-a: Tri četvrtine građana policiju doživljava pozitivnije nego prošle godine

"Rezultati istraživanja pokazuju da se Uprava policije nalazi na trećem mjestu po nivou povjerenja, odmah iza vjerskih institucija i Vojske Crne Gore, a zbirno joj vjeruje 53.9 odsto ispitanika"

3563 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Osce.org
Foto: Osce.org

Oko tri četvrtine crnogorskih građana pripadnike Uprave policije percipira pozitivnije u odnosu na prethodnu godinu, čak 41 odsto crnogorskih građana tvrdi da je u prethodnih 12 mjeseci policija doživjela promjene na bolje, pokazalo je istraživanje Percepcija policije u Crnoj Gori koje je za potrebe Uprave policije naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori, uz podršku DeFacto Consultancy agencije.

Ispitivanje, koje je danas predstavljeno predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, sprovedeno je u periodu od 29. septembra do 17. oktobra, na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.002 ispitanika.

Kako se navodi u saopštenju Misije OEBS-a ispitivanje predstavlja treće uzastopno istraživanje na temu percepcije policije u Crnoj Gori, nakon što su prva dva sprovedena krajem 2019. i 2020. godine.

"Rezultati istraživanja pokazuju da se Uprava policije nalazi na trećem mjestu po nivou povjerenja, odmah iza vjerskih institucija i Vojske Crne Gore, a zbirno joj vjeruje 53.9 odsto ispitanika. Gotovo dvije trećine ispitanika, 7.7 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, tvrdi da policija sarađuje sa građanima u njihovoj zajednici, što se odrazilo i na porast broja onih koji se u svojoj zajednici osjećaju bezbjedno na 82.1 odsto. Sve je to uticalo i na povećanje broja ispitanika (68.6 odsto) koji bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori opisuju povoljno. Pripadnost etničkoj zajednici više nije indikator negativnog stava prema policiji".

U saopštenju se navodi da prosječan crnogorski policajac se percipira bolje nego prošle godine – 74.5 odsto ispitanika smatra da službenike policije odlikuje pristojnost, 70.2 odsto komunikativnost, 66.3 odsto volja da pomognu.

"Tri od pet ispitanika navodi da crnogorska policija služi kao servis građana, dok 52.1 odsto smatra da je policija adekvatno osposobljena. Prema nalazima istraživanja, policija je najefikasnija u oblasti zaštite bezbjednosti građana (59.9 odsto), upravljanja i bezbjednosti granice (53.5 odsto) i bezbjednosti u saobraćaju (50.3 odsto). Sigurnost, bezbjednost i mir su prve asocijacije na policiju. U odnosu na prethodnu godinu, značajnije raste zadovoljstvo oblastima koje su vezane za borbu protiv kriminala, korupcije i trgovine narkoticima. Istraživanje je, takođe, pokazalo da su trgovina drogom, narkomanija i korupcija tri najveće bezbjednosne prijetnje za Crnu Goru", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nalazi istraživanja pokazuju da 84.3 odsto ispitane populacije smatra da su žene i muškarci jednako sposobni za obavljenje aktivnosti iz domena policijske službe, što je rezultat gotovo istovjetan prošlogodišnjem. U odnosu na prošlogodišnje istraživanje, evidentan je porast nivoa informisanosti građana – sa 39.8 odsto na 55.4 odsto.

"Istraživanje na temu percepcije policije u Crnoj Gori sprovedeno je kako bi dalo odgovor na pitanje kakvi su stavovi građana Crne Gore o policiji kao instituciji, njenim službenicima i aktivnostima koje policija sprovodi. Nalazi će služiti novom rukovodstvu Uprave policije radi daljeg razvijanja profesionalne i demokratske policijske službe, koja uživa povjerenje građana i koja ima neophodne kapacitete da efikasno otkriva krivična djela korupcije i organizovanog kriminala, te utiče na povećanje bezbjednosti u lokalnoj zajednici", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: