Srzentić: Crna Gora nema boljih poslanika od predstavnika civilnog sektora

Izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević poruke ministarke okarakterisala je kao manjinske u odnosu na dominantan narativ i pristup članova Vlade

5674 pregleda 16 komentar(a)
Srzentić, Foto: CGO
Srzentić, Foto: CGO

Izmjena u dijelu finansiranja nevladinih organizacija iz budžeta neće biti bez prethodnih konsultacija sa samim NVO, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

”Crna Gora nema boljih poslanika od predstavnika civilnog sektora, koji tako jako, jasno i konstruktivno u kontinuitetu, ukazuju i podsjećaju na probleme i nude predloge rješenja”, kazala je ona na forumu na temu saradnje vlasti i NVO koji je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević poruke ministarke okarakterisala je kao manjinske u odnosu na dominantan narativ i pristup članova Vlade.

Ona je kazala i da nisu ispunjena mnoga od obećanja koja je na početku mandata dao premijer Zdravko Krivokapić, ali i da Crna Gora danas nema Savjet za saradnju Vlade i NVO, kao i da u Savjetu za vladavinu prava nema predstavnika nevladinih organizacija.

”Vidimo i da se planiranim budžetom vraćamo skoro dva mandata Vlade unazad, jer transferi NVO padaju za oko 60 odsto, što je vraćanje na nivo iz 2015/2016. godine”, naglasila je ona.

Programska direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) Lidija Knežević izrazila je na forumu ozbiljnu zabrinutost zbog načina primjene Zakona o NVO i kršenja propisa u dijelu finansiranja projekata i programa.

Istakla je da nijedan konkurs za raspodjelu sredstava nije objavljen u zakonom propisanom roku.

”Mi smo u drugoj polovini 11. mjeseca, a nijedno ministarstvo nije donijelo odluku o raspodjeli sredstava”, kazala je ona.

Bonus video: