Vijek srednjoškolskog obrazovanja u Tivtu

Sa svojim isturenim odjeljenjem za turizam koje je otvoreno 1974. u Budvi, tivatska Srednja škola je prva obrazovna instiutucija na ovim porostorima koja školuje i kadrove za moderni crnogorski organizovani turizam, iako je fokus njenog rada, sve do zatvaranja Arsenala, ostao obrazovanje brojnih stručnih profila brodograditelja, brodomašinaca i elektrotehničara

4039 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Prigodnom svečanošću u multimedijalnoj dvorani Opštine Tivat i izložbom fotografija u holu zgrade lokalne uprave, sinoć je u Tivtu počelo obilježavanje velikoj jubileja prosvjetne djelatnosti u tom gradu - 100. godišnjice srednješkolskog obrazovanja.

Ističući da je velika privilegija i čast biti na čelu ustanove u trenutku obilježavanja ovako značajnog jubileja, direktorica Srednje mješovite škole "Mladost" iz Tivta, profesorica Marija Čučković-Vujnović je kazala da ta obrazovan ustanova koja je minuilih decenija funkcionisala pod raznim imenima i sa raznim obrazovanim programima, naslijedila ovu veliku i bogatu tradiciju.

Naime, uprava nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal odlučila je, da bi za budući rad osigurala dobre kadrove kvalifikovanih radnika i zanatlija, u Tivtu školske 1921-22. godine, otvori Stručnu školu učenika u privredi, ili kako se ona zvaničnoo zvala, Mornaričko-zanatlijsku školu.

Ova obrazovna ustanova u početku je školovala zanatlije različitih profila stručnostu iz oblasti brodogradnje, strojogradnje, elektrotehnike i građevinarstva. Pod raznim imenima ova je škola funkcionisala pod patronatom Arsenala sve do 1971. kada se preformira u Školski centar za obuku stručnih kadrova za Opštine Tivat i Budva pod ingerencijom Ministarstva prosvjete.

Sa svojim isturenim odjeljenjem za turizam koje je otvoreno 1974. u Budvi, tivatska Srednja škola je prva obrazovna instiutucija na ovim porostorima koja školuje i kadrove za moderni crnogorski organizovani turizam, iako je fokus njenog rada, sve do zatvaranja Arsenala, ostao obrazovanje brojnih stručnih profila brodograditelja, brodomašinaca i elektrotehničara za potrebe ove industrije.

Od školsle 1990-91. Srednja škola "Mladost" kako je u međuvremenu dobila zvanično ime, dobija i odjeljenje Gimnazije, a danas pored toga ima i stručna odjeljenja elektrotehničara elektronike, elektrotehničara za razvoj mobilnih aplikacija, ekonomskih tehničara, instaletera termotehničkih uređaja i klimatizacije, kuvara, automehatroničara i drugog.

Za svoj rad škola je tokom proteklih 100 godina, dobila brojne nagrade i priznanja među kojima 1979.godine, i najveće prosvjetno priznaje u Crnoj Gori – nagradu "Oktoih".

Direktorica Čučković-Vujnović je posjetila da je tivatska Srednja škola po mnogo čemu, bila vrlo karakteristična ili predvodnik na ovim prostorima – od neprkinutog održavanja redovne nastave pod šatorima, nakon što je stara zgrada MIŠ-a strušena u zemljotresu 1979., preko izgradnje tada najmodernije najopremlenjuje nove škokske zgrade u Crnoj Gori 1986. u kojoj ona i danas fuinkcioniše, uvođenja jednog od prvih fono-kabineta za nastavu stranih jezika, kao i jednog od prvih školskih računarskih centara na ovim prostorima...

dan škole SMŠ Mladost
foto: Siniša Luković

"Želim da sa puno poštovanja zahvalim predhodnim upravnicima i direktorima kao i brojnom nastavnom osoblju i svim zaposlenima koji su u proteklom periodu radili u ovoj školi. Ostavili su dubok pečat i dragocjen doprinos razvoju veoma specifičnog i jedinstvenog obrazovanja kojeg su stekle generacije i generacije učenika iz Tivta i cijele regije. Veliki uticaj škola stiče i svojim van nastavnim programima; kulturnim, sportskim i humanim-drušveno angažovanim djelovanjem, pa od 1973/74 godine započinje, sa, sada već tradicionalnom i od mnogih subjekata prihvaćenom praksom, novogodišnjih posjeta Dječjem domu u Bijeloj. Sve vrijeme trajanja i rada, škola je dobijala razne nagrade i priznanja, među kojima i ono najveće, prosvjetno, Oktoih 1979.", kazala je Čučković-Vujnović dodajući da su svi profesori i učenici SMŠ "Mladost" ponosni na to što su oni danas nastavljači jedne velike i svijetle tradicije.

Potpredsjednik Opštine Tivat Goran Božović je, česitajući veliki jubilej tivatskoj Srednjoj školi, kazao da su ona i grad u proteklih 100 godina "rasli zajedno, ruku pod ruku".

"Zajednica je podsticala obrazovanje, a obrazovanje je razvijalo zajednicu. I tako od Arsenalskih radiona do današnjeg Školskog cetra. Složićemo se da uslovi u Centru danas možda nisu najbolji i da naša zajednica, grad i djeca zaslužuju mnogo bolje uslove, a na nama je da te uslove stvaramo, ali moramo stvarati i sistem vrijednost u kojem će naša zajednica biti bogatija na način da ćemo obrazovanje postaviti na zasluženu ljestvicu u hijerarhiji kako bi stvorili uslove da naši građani sa svojim obrazovanjem žive život dostojan čovjeka. Opština Tivat, njeno rukovodstvo, i svi mi građani smo svjesni da je znanje moć, a obrazovanje zlatni ključ slobode, kao što su u prošlosti govorili velikani. Znamo da je obrazovanje najznačajniji faktor za svaki razvoj i napredak društva i zato će Opština i dalje biti otvorena za svaki vid pomoći, podrške i saradnje a sve u cilju stvaranja boljih uslova za razvoj obrazovanja", istakao je Božović.

Direktor tivatskog Centra za kulturu i autor izložbe posvećene 100-godišnjici srednjoškolskog obrazovanja u Tivtu, Neven Staničič, kazao je da se radi i na monografiji škole koja će biti završena i predstavljena do kraja ove, jubilarne školske godine.

dan škole SMŠ Mladost
foto: Siniša Luković

"Ovo je jedinstvena škola u Crnoj Gori – ne postoji naime, obtrazovne ustanove na ovim prostorima koja je do sada dala toliko veliki broj različkitih kadrova- od brodogradnje i mašinstva, preko elektrotehnike i elektronike, optike, trogvine, biologije, ekonomije, stručnih turističkih profila i drugog. Ovdje u Tivtu sam akademski izraz “kolega” kako su se ljudi- brojni učenici ove škole, međusobno oslovljavali, čuo i prije nego štio sam pošao na fakultet u Beogradu. Ne smijemo zabopraviti da su neki od najuspješnijih upisnika medicinskih fakulteta i u Beogradu i u Zagrebu, bili upravo maturanti biološkog smjera tivatske Srednje škole. Tivat je kao grad indirektno, od znanja koja su se predavala u ovoj školi, imao jako puno koristi. Stoga imamo mnogo razloga da bude ponosni na sve učenike ove škole, a prvenstveno brojne vrsne meštre i inženjere koji su uz nje izašli i koji su slavu Tivta kao industrijskog i brodograđevnog centra, pronijeli širom bivše Jugoslavije", kazao je Staničić.

Na svečanosti su pročitani i prvonagrađeni prozni i poetski radovi učenika SMŠ "Mladost" na literarnom konkursku posvećenom 100. godišnjici škole, Marije Luković i Lare Kružić. Dodiljeljene su i posebne zahvalnice za podršku rada školi, predstavnicima Opštine Tivat i kompanije Luštica Development.

Bonus video: