Nadležni "prespavali" veliki požar u KAP-u

Sa sigurnošću se ne može reći da li je i u kojoj mjeri požar uticao na zagađenje vazduha jer mjerna stanica u blizini, na Zabjelu - nije radila, na uređaju u drugom dijelu grada, u Bloku pet - nije registrovano prekoračenje dozvoljenih vrijednosti

24351 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Čitalac
Foto: Čitalac

Nadležni u Agenciji za zaštitu životne sredine “prespavali” su jučerašnji veliki požar u Kombinatu aluminijuma (KAP), ne obavijestivši javnost da li je i koliko uticao na zagađenje vazduha u Podgorici.

Na to pitanje samo djelimično je dao odgovor uređaj u mjernoj stanici u Bloku pet, prema kojem nije bilo dodatnog zagađenja, dok mjerna stanica mnogo biža KAP-u, na Zabjelu - nije bila u funkciji.

Direktor Nevladine organizacije “Ozon” Aleksandar Perović saopštio je juče “Vijestima” da mjerna stanica na Zabjelu nije funkcionisala, što je pisalo i na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

U KAP-u je juče izbio veliki požar koji je, kako je saopšteno iz Službe zaštite i spasavanja, gasilo 13 vatrogasaca sa pet vozila, a gorjeli su rezervoari za gorivo i mazut.

Iznad tog dijela grada juče se nadvio veliki crni dim, koji je bio vidljiv praktično iz svih djelova Podgorice.

”Od dvije mjerne automatske stanice čija su očitavanja dostupna za građanski monitoring kvaliterta vazduha, na jednoj nijesu zabilježana prekoračenja dozvoljenih vrijednosti, dok na drugoj nema podataka za period trajanja požara, što je dodatno razlog da se javnost informiše o činjeničnom stanju”, istakao je Perović za “Vijesti”.

On je ocijenio da je informisanje javnosti u svim incidentnim slučajevima, naročito kada se dese u industrijskim, već ugroženim zonama poput KAP-a, neophodno zbog pravovremenih informacija, ali i savjeta građanima s ciljem zaštitet javnog zdravlja.

Perović je ispričao da su ga kontaktirali mještani naselja Botun u Zeti, zabrinuti zbog velikog crnog oblaka dima.

Iz podgoričke Službe zaštite i spasavanja saopšteno je da je požar velikih razmjera stavljen pod kontrolu u 10.08 časova.

”U navedenom požaru nije bilo povrijeđenih lica dok je pričinjena velika materijalna šteta”.

Za razliku od svih ranijih saopštenja, ovoga puta nijesu naveli kada su dobili dojavu da je do požara došlo.

Ekipi “Vijesti” juče nije bilo dozvoljeno da uđe u krug KAP-a i snimi mjesto požara.

Na pitanje novinara - da li ima neko u krugu fabrike ko bi mogao da pojasni šta se desilo, radnik obezbjeđenja je kazao da nema.

Iz kompanije Uniprom, koja je vlasnik KAP-a, juče se nisu oglasili povodom poažara.

Uniprom je kupio imovinu KAP-a za blizu 27 miliona eura.

Bonus video: