CGO: Onaj ko je napao Sabinu i svi koji ga brane su sramota Crne Gore, nije dobro što nema osude od Krivokapića, Vlade

"Sabina Talović je ponos civilnog sektora Crne Gore, ali i svih onih koji se dosljedno i principijelno zalažu za rasvjetljavanje neprijatnih tema naše prošlosti, zaštitu marginalizovanih i izgradnju građanskog društva"

5525 pregleda 7 komentar(a)
Talović, Foto: CGO
Talović, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas da "oštro osuđuje jučerašnji napad na Sabinu Talović u Pljevljima".

Policija je juče u Pljevljima uhapsila Zorislava Lekovića (52) zbog sumnje da je napao aktivistkinju Sigurne ženske kuće Sabinu Talović i izvršnog direktora Umjetničke galerije "Vitomir Srbljanović" Belisa Pojatića.

"Sabina Talović je ponos civilnog sektora Crne Gore, ali i svih onih koji se dosljedno i principijelno zalažu za rasvjetljavanje neprijatnih tema naše prošlosti, zaštitu marginalizovanih i izgradnju građanskog društva. Onaj ko je napao Sabinu, ali i svi koji ga u tome brane, su sramota Crne Gore", ističe se u saopštenju CGO.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da je "obaveza nadležnih institucija da zaštite građane i građanke, posvećene aktiviste i aktivistkinje, kakva je Sabina Talović, od primitivizma, nacionalizma, uvreda, govora mržnje i napada".

"Dobro je da je Uprava policije efikasno reagovala. Nije dobro što nema osude ovog napada od premijera Zdravka Krivokapića i Vlade Crne Gore, ali i partija vladajuće parlamentarne većine. Brine takav odnos vlasti prema napadu na ovu hrabru građansku aktivistkinju", kazali su iz CGO.

Oni su rekli i da je Sabina Talović 2018. dobila nagradu za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma, koju dodjeljuju CGO i Crnogorski festival filma o ljudskim pravima #UBRZAJ.

"Više o nekim od brojnih razloga za tu nagradu":

Bonus video: