Dan Opštine Tivat - niko od funkcionera Vlade nije došao; Arsić: Mi smo "Vlada naroda"

Sjednici SO Tivat danas su po prvi put nakon skoro tri mjeseca, prisustvovali odbornici Hrvatske građanske inicijative (HGI) čime je ta opoziciona partija prekinula svoj bojkot parlamenta.

11196 pregleda 10 komentar(a)
Sa svečanosti u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Sa svečanosti u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima, ceremonijom predaje zastave Odredu Bokeljske mornarice, te defileom gradske muzike, mažoretki i Bokeljske mornarice ulicama grada, u Tivtu je danas počela proslava 21. novembra – Dana te Opštine, u spomen na 21. novembar 1944. kada je Tivat oslobođen u Drugom svjetskom ratu.

Smotru počasnog odreda Bokeljske mornarice na gradskoj rivi Pine obavio je predsjednik Skupštine Opštine Tivat Andrija Petković (Bokeški Forum - BF), nakon čega su pripadnici ovog drevnog udruženja bokeljskih pomoraca, odigrali tradicionalno kolo.

U kolo su na kraju, po starom običaju, ušli Petkovič i ostali čelnici grada zajedno sa gostima-predstvnicima prijateljskih i pobratimskih gradova iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine (BiH).

U velikoj dvorani Centra za kulturu upriličena je svečana sjednica Skupštine Opštine kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, privrednog, kultunog i društvenog života, predstavnici Vojske Crne Gore, dilomatskog kora, ali ne i niko od pozvanih funkcionera Vlade Crne Gore.

Kabinet premijera Zdravka Krivokapića je u kontinuitetu kritikovan zbog odnosa prema Tivtu, u kome ne vladaju stranke koje daju skuštinsku većinu Vladi, već koalicija građanskih listi što je jedinstven takav slučaj u Crnoj Gori.

Za razliku od Vlade koja nije poslala nijednog svog visokog funkcionera na svečanost povodom Dana Opštine Tivat, sjednici SO danas su po prvi put nakon skoro tri mjeseca, prisustvovali odbornici Hrvatske građanske inicijative (HGI) čime je ta opoziciona partija prekinula svoj bojkot parlamenta.

U bojkotu su, čak i na praznik grada, ostali uporni odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijaldemokrata (SD).

"Mi u Tivtu smo bez svake sumnje "Vlada naroda", lokalna uprava koja nakon više decenija odgovara samo građanima", kazao je u govoru koji je prisutnima, u odsutnosti od korone oboljelog predsjednika Opštine Tivat Željka Komnenovića (Narod Pobjeđuje - NP), održao potpredsjednik Opštine Vladimir Arsić (NP).

On je istakao da Tivat danas slavi pobjedu nad fašizom u Drugom svjetskom ratu i ne zaboravlja da je "osvojena sloboda osnov našeg sveukupnog napretka".

"Razumjeli su to naši preci, a razumijemo to i mi. Tivat danas slavi Svetog Arhangela Mihaila, viševjekovnu prevlačku istoriju i nasljeđe, neodvojivi dio onoga što Tivat jeste. Tivat danas slavi i Gospu od Zdravlja. Ovaj datum nas povezuje i svjedoči našoj ujedinjenosti u različitostima", kazao je Arsić dodajući da je lokalna "Vlada naroda" u obliku tri građanske liste "u protekloj godini uradila veliki posao, i Tivtu i Tivćanima dala povod za slavlje i ponos".

"Sa ivice finansijskog ambisa i duga od skoro četiri miliona eura, za nepunih godinu dana od preuzimanja vlasti, uspjeli smo ostvariti plus od preko pet miliona eura. Rezultate su dale sve uštede koje smo sproveli, ali smo jednak usjeh pokazali i na prihodovnoj strani: porez na nepokretnosti je već početkom novembra naplaćen u iznosu od 98%, dok je naknada za komunalno opremanje naplaćena u iznosu od 4,11 miliona eura ili 206%. U vanredno teškim okolnostima epidemije na svjetskim razmjerama, za nama je uspješna turistička sezona sa preko 90.000 dolazaka i 750.000 ostvarenih noćenja. Do kraja 2021. očekuje nas realizacija projekata vrijednosti dva miliona eura: okončanje radova na putu MR2, okončanje radova u ulici Cacovo, privođenje kraju radova na I fazi izgradnje šetališta Belani, okončanje dijela radova u Krašićima, saniranje i asfaltiranje brojnih lokalnih puteva", nabrojao je Arsić dodajući da dogodine slijedi još veći investicioni ciklus Opštine u lokalnu infrastrukturu i javne objekte, ali i poručio da će lokalna uprava "insistirati da nam država bude partner u izgradnji i rekonstrukciji škola i vrtića, što je prioritet u jednom od rijetkih crnogorskih gradova koji i dalje bilježi pozitivnu stopu nataliteta".

Arsić je kao jedan od većih uspjeha lokalne uiprave Tivta izdvojio skapanje preko 1,5 milione eura vrijednog dugoročnog sponzorskog ugovora Porto Montenegra i Fudbalskog kluba "Arsenal".

"Ovo je gest poštovanja tradicije grada u kojem ova kompanija razvija svoj projekat i primjer saradnje kojoj treba težiti u budućnosti. Ovaj događaj, mi u lokalnoj upravi, smatramo krunom naših međusobnih napora da redefinišemo odnose Opštine i stranih investitora, koji podrazumijevaju direktnu komunikaciju, otvorenost i orjentisanost ka ostvarivanju interesa lokalne zajednice i potreba građana Tivta. Pokazali smo da kroz dijalog jedni drugima možemo biti pouzdani partneri, ali i da će Opština Tivat uspostaviti jednak odnos prema svima koji svoj posao razvijaju u Tivtu", istakao je on.

Poručio je da se nakon dugo vremena, Opština Tivat napokon bavi "pitanjima o kojima drugi nisu mogli ili htjeli voditi računa": rješavanju pitanja upravljanja otpadom, optimalnim načinima organizacije održivog saobraćaja u zalivu, efikasnijem i svrsishodnijem korišćenju prostora, kao najveće vrijednosti koju Tivat ima.

"Na organizovan način pristupili smo odbrani interesa grada, gdje god je to moguće i ustrajaćemo u tom naporu. Orjentisani smo na potrebe onih građana koji na današnji dan nemaju riješena osnovna egzistencijalna pitanja, na potrebe mladih, nevladinog sektora, sportista. Namjera nam je finansijsku dobit preusmjeriti na projekte od interesa za sve građane, ali dijelom ih pretvoriti i u podsticaj za mlade i uspješne, u podsticaj za one koji svoju i budućnost svoje porodice vide u Tivtu. Mnogo je otvorenih pitanja, mnogo je problema i naš je posao da ih rješavamo, da stvaramo nove šanse. To smo dužni građanima Tivta, ali smo to dužni i sebi. Zato svako od nas pojedinačno nosi breme odgovornosti svog postupanja ili nepostupanja, a pravu ocjenu svemu daće vrijeme i buduće generacije", zaključio je Arsić.

Petković je istakao da "za svakog čovjeka ne postoji veća vijednost od slobode".

"Samo čovjek imun na predrasude, imun na zablude i imun na mržnju, je slobodan čovjek. A Tivtu je data upravo takva sloboda – da ljudi slobodne misle, govore i djelaju i to moramo čuvati", poručio je Petković.

Na svečanoj sjednici SO, potpredsjednik Opštine Goran Božović (GB) uručio je nagrade najbojijm tivatskim studentima u 2021. Sandri Vuković i Vedranu Peanu.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su učenici Muzičke škole Tivat i klapa "Jadran", a prikazan je i kraći fim o dostignućima lokalne uprave Tivta u proteklih godinu dana.

Bonus video: