Juventas: Napad na Talović sve da zabrine

Iz nevladine organizacije pohvalili posljednju reakciju policije uz napomenu da je "postojalo prostora" da se ranije, preventivno djeluje

717 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO Juventas
Foto: NVO Juventas

Nevladina organizacija (NVO) Juventas osudila je napad na aktivistkinju Sigurne ženske kuće Sabinu Talović u Pljevljima. Poručuju da taj događaj mora da zabrine svakoga u državi i "ukaže na očigledan problem etničkih tenzija i neadekvatan odgovor na njih."

Pohvalili su posljednju reakciju policije uz napomenu da je "postojalo prostora" da se ranije, preventivno djeluje.

“Incidenti na nacionalnoj osnovi nisu, nažalost novost u Pljevljima. Minimum koji očekujemo je da se Sabini i njenoj porodici garantuje bezbijednost. Minimum je i da se uradi sve što su država i grad Pljevlja u mogućnosti da se osigura međuetnički sklad, a posebno da se stanovnici ovog grada, bez obzira na vjeru i naciju zaštite od govora mržnje i fizičkih napada”, navodi se u saopštenju NVO Juventas.

Talović je, kako su naveli, bezrezervnu podršku "pružila i pruža ljudima u pokretu, ne praveći razliku u odnosu na njihovo porijeklo i željenu destinaciju".

“Napad na nju mora sve da nas zabrine, a Vladi da ukaže na očigledan problem etničkih tenzija koje se njeguju u političke svrhe, te neadekvatnog odgovora Vlade i ukupnog društva na iste. Skupštinska većina treba da preuzme odgovornost i donese zakon koji će dodatno kriminalizovati podsticanje na mržnju i diskriminaciju, te zabraniti isticanje simbola koji podstiču nasilje i fašizam”, zaključili su iz Juventasa.

Bonus video: