Kršenje mjera u Cetinjskom manastiru, podgoričkom Sabornom hramu i u manastiru kod Tivta

Službu na Cetinju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, dok je episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo sinoć služio praznično bdenije u manastiru kod Tivta

24648 pregleda 81 komentar(a)
Sa službe u Cetinjskom manastiru, Foto: mitropolija.com
Sa službe u Cetinjskom manastiru, Foto: mitropolija.com

Protivepidemijske mjere, donijete u cilju zaštite građana od koronavirusa, kršene su danas i sinoć, tokom obilježavanja Aranđelovdana u Sabornom hramu u Podgorici, Cetinjskom manastiru i i manastiru Svetih arhangela na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta, sudeći po fotografijama objavljenim na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Službu na Cetinju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, dok je episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo sinoć služio praznično bdenije u manastiru kod Tivta.

Mitropolija je objavila fotografije na kojima se može vidjeti da ni sveštenstvo ni vjernici nisu poštovali protivepidemijske mjere - nije održavana propisana fizička distanca, nisu nošene zaštitne maske...

Vjerske obrede uz prisustvo vjernika, u vjerskom objektu, neophodno je obavljati uz obezbjeđivanje najmanje 10 kvadratnih metara prostora po osobi.

To je propisano Vladinim mjerama koje važe do 1. decembra, u kojima se navodi da su vjerske zajednice obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Vjerske obrede uz prisustvo vjernika na otvorenom potrebno je obavljati uz obezbjeđivanje najmanje četiri kvadratna metra po osobi. Obavezno je pridržavanje mjera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra. Zabranjeno je zadržavanje duže od 30 minuta.

Vjerske zajednice su obavezne da odrede jedno ili više lica koja će obavljati kontrolu, prilikom održavanja vjerskih obreda. Ta lica je predviđeno da kontrolišu da li osobe prilikom ulaska i boravka u vjerskim objektima nose zaštitne maske i poštuju mjeru minimalne fizičke distance.

Na ulasku/izlasku iz vjerskih objekta potrebno je obezbijediti sredstva za dezinfekciju ruku i jasno istaknuti obavještenje o broju osoba koje istovremeno mogu biti u vjerskom objektu. Takođe je neophodno istaknuti obavještenja o obaveznom nošenju maske, uz neophodnu fizičku distancu od najmanje dva metra.

Zabranjeno je dodirivanje ili bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe.

Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti, kad god je to moguće, prenose putem radio ili TV programa, ili na drugi način, koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskim aktivnostima bez odlaska u vjerske objekte.

Bonus video: