Fekalije plove nebom, mještani strahuju od zaraze

Viseća ili letjeća kanalizacija sa pogledom na more, kako joj tepaju mještani ulcinjskog naselja Pinješ, ide preko privatnih imanja u dužini od oko 100 metara, nakon čega se spušta i uliva u gradsku kanalizaciju...

15290 pregleda 6 komentar(a)
Kanalizacija s pogledom na more, Foto: Samir Adrović
Kanalizacija s pogledom na more, Foto: Samir Adrović

Iako ih je prije dvije i po godine Sekretarijat za komunalne djelatnosti i zaštitu ambijenta postavio kao privremeno rješenje, viseće kanalizacione cijevi i dalje “krase” padine naselja Pinješ u Ulcinju, kao svojevrsni kuriozitet grada koji se decenijama bori za prevlast na regionalnim i evropskim turističkim tržištima.

Viseća ili letjeća kanalizacija sa pogledom na more, kako joj tepaju mještani, prostire se od gornjeg Pinješkog puta preko privatnih imanja u dužini od oko 100 metara, nakon čega se spušta i uliva u gradsku kanalizaciju.

Pokazajući cijevi sa terase svog doma, mještanin Dino Trumić kaže da je situacija neizdrživa.

”Već nekoliko puta cijevi su pucale. Dođu iz vatrogasnog da šmrkovima to očiste, kasnije izvođač radova to opet utegne, ali smrad ostaje. Gostima teško mogu da objasnim zašto je to tako”, kaže Trumić, na čijem dijelu imanja vazduhom prolaze kanalizacione cijevi.

Cijevi privremeno postavljene
Cijevi privremeno postavljenefoto: Samir Adrović

Na viseću kanalizaciju priključeno je nekoliko kuća čiji vlasnici u Pinješu borave uglavnom tokom ljeta.

Kako je ranije javila TV Vijesti, tadašnji sekretar za komunalne djelarnosti i zaštitu ambijenta Mustafa Gorana prošle godine je obećao da će viseće kanalizacione cijevi biti uklonjene nakon ljeta. No, i godinu kasnije viseća kanalizacija, kojom se može pohvaliti rijetko koji grad, a posebno turističko mjesto koje ima Valdanos, Veliku plažu, Adu, Šasko jezero i u kojem ljeti dnevno boravi i više od 100 hiljada gostiju, i dalje su tu.

Postupak protiv Gorane, koga su lani prijavili mještani, okončan je primjenom instituta odloženog gonjenja - sekretaru je osnovno tužilaštvo naložilo da uplati 500 eura u humanitarne svrhe.

Pojedini mještani tvrde da viseće kanalizacije ne bi bilo da nije uzurpirano obližnje stepenište, gdje se navodno nalazi priključak za gradsku kanalizaciju.

”Riječ je o uzurpaciji, otimanju i blokadi javnog puta, zbog čega smo bili primorani da izgradimo nešto jos neviđeno u istoriji jednoga grada, a naročito primorskog grada - ‘viseću kanalizaciju’ ili ‘leteću kanalizaciju’, koja zvuči komično do jedne mjere, dok se stanje ne pogorša i svi se ne zarazimo od raznih boleština”, napisali su mještani u žalbi Ombudsmanu.

Nakon ispitnog postupka, Ombudsman ih je uputio da pravdu potraže na sudu.

Bonus video: