Kolašin: Više para za poljoprivredu, sport i zapošljavanje

Nacrt budžeta Opštine Kolašin dobar je kompromis između realnih izvora finansiranja i potreba građana

3329 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Nacrt budžeta Opštine Kolašin za 2022. godinu dobar je kompromis između realnih izvora finansiranja i potreba građana, a planirani prihodi i rashodi garantuju stabilnost javnih finansija.

To je ocjena učesnika centralne javne rasprave o planu opštinskih prihoda i rashoda za narednu godinu.

Pohvalna je, zaključeno je, činjenica da su izdvojena značajna sredstva za poljoprivredu, sport, projekte zapošljavanja...

Veće interesovanje građana i odbornika da svojim predlozima, donekle kreiraju budžet i utiču na to kako će biti raspoređen novac iz opštinske kase i ovog puta je izostalo. U sali u kojoj se održavala centralna javna rasprava, pored sekretara za finansije Dragana Bulatovića sa saradnicima, bilo je samo još četvoro, uključujući i predsjednika SO Milana Đukića.

Učesnici centralne javne rasprave su sugerisali izvršnoj vlasti više brige i prisutnosti u Parku prirode “Komovi”, kao i konačno uspostavljanje sistema upravljanja nad kolašinskim dijelom tog zaštićenog područja. Objašnjeno je da mještani potkomovskih sela već godinama osjećaju nebrigu lokalne uprave i da bi takvo stanje trebalo mijenjati. Zamjerke su upućene i na račun činjenice da ni sljedeće godine neće biti izdvajanja iz budžeta za konkretne projekte na tom području.

Takođe, uz pohvalu kontinuitetu i broju projekata, koje sufinansira Opština, predloženo je da se podrška ženskom preduzetništvu poveća. Za to je, kako je Bulatović objasnio neophodna skupštinska odluka, a volja u izvršnoj vlasti postoji.

SO Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Đukić je sugerisao da se sa lokalnog nivao posveti više pažnje problemima divlje gradnje u Parku prirode “Komovi”, na Kapetanovom jezeru, Bjelasici, Sinjavini ... Nakon utvrđivanja stanja na tim lokalitetima, rekao je on, trebalo bi odlučnije zatražiti i intervenciju državnih organa.

”Komunalni inspektor bi trebalo da utvrdi činjenično stanje na toj, kao i na drugim lokacijama koje su ugrožene divljom gradnjom”, reko je Đukić.

On kaže da je pohvalno što je za narednu godinu sa lokalnog nivoa predviđena podrška zdravstvu i prosvjeti. Đukić je apostrofirao da će Služba mendžera naredne godine budžetu obezbijediti 480.000 eura iz evropskih fondova. To je, tvrdi on, veliki uspjeh aktuelne lokalne vlasti.

Predsjednik SO smatra da bi blagovremeno trebalo usvojiti i Program uređenja prostora, kako bi “ispratio” kapitalni budžet.

Ivica Šćekić, u ime sportskih klubova, iako zadovoljan planiranom podrškom sportu, predložio je da se još 3.000 preusmjeri za tu namjenu. On je istakao problem sportske sale u osnovnoj školi koja prokišnjava.

Budžet Opštine Kolašin za 2022. godinu predložen je u iznosu od 5,24 miliona eura. To je čak za 12 odsto, odnosno, 570.000 eura više od iznosa na koji su planirani ovogodišnji prihodi i rashodi. Bulatović je rekao i da je, u odnosu na prije tri godine budžet povećan čak 120 odsto.

Sopstveni prihodi te lokalne uprave naredne godine trebalo bi da budu blizu 1,2 miliona. Ustupljeni prihodi u ukupnim prihodima budžeta učestvuju sa 1,39 milona eura i čine više od četvrtine ukupnih prihoda. Opština Kolašin za narednu godinu računa na 1,3 miliona eura iz Egalizacionog fonda, a sve “prema planu akontativne raspodjele za 2022. i očekivane konačne raspodjele za 2021. godinu”. Prihodi od donacija planirani su u iznosu od 690.000, eura.

Bulatović je objasnio da je značajno povećana podrška različitim oblastima privrednog i društvenog života grada, socijalna davanja, transfer Crvenom krstu... Tekući rashodi činiće više od 71 odsto ili blizu 3,7, a kapitalni budžet 1,5 miliona eura. Kapitalni budžet, ocijenio je sekretar za finansije, je rekordan i povećan za 23 odsto u odnosu na ovu godinu. Na zarade zaposlenih u organima i službama lokalne uprave naredne godine planirano je da bude potrošeno više od petine budžeta ili, 1,14 miliona eura. Predviđeno je i ponovno povećanje broja zaposlenih, ali kako Bulatović tvrdi, predviđeno je popunjavanje upražnjenih radnih mjesta predviđenih sistematizacijom, kadrovima koji će pomoći da Kolašin spremno dočeka investicije, ali i povećan broj turista.

Podsjetio je i na “veliko opterećenje budžeta naslijeđenim dugovima”.

Bonus video: