CGO: Administrativni odbor još nije predložio kandidata za predsjednika DIK, a lokalni izbori su za oko dvije sedmice

"OEBS je ranije saopštio da je izbor predsjednika koji ima bogato iskustvo u oblasti izbora i izborne administracije značajan u izgradnji transparentnosti DIK-a, kako bi biračima dokazali da su izbori i fer i slobodni. Stoga, novi predsjednik mora uživati široku podršku", saopštili su iz Centra

7496 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Administrativni odbor (AO) Skupštine Crne Gore još nije predložio kandidata za novog predsjednika Državne izborne komisije (DIK), koja je bez predsjednika od juna ove godine, a lokalni izbori u tri opštine su za oko dvije sedmice, saopštio je Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Oni su kazali da je postupak izbora novog predsjednika odavno započet, ali da iz nepoznatih razloga još nije okončan.

"CGO izražava očekivanje da će Administrativni odbor hitno predložiti, a Skupština Crne Gore izglasati stručnog kandidata, i da ovaj izbor neće biti predmet partijskih trgovina", naveli su oni.

Iz CGO-a su pozvali članove AO Miluna Zogovića, Luiđa Škrelju, Radoša Zečevića, Vladana Raičevića, Dragana Vukića, Moma Koprivicu, Vladimira Martinovića, Miloša Konatara, Daliborku Pejović, Suzanu Pribilović, Damira Šehovića, Kenanu Harbić Strujić i Raška Konjevića da otvore ovo pitanje.

"OEBS je ranije saopštio da je izbor predsjednika koji ima bogato iskustvo u oblasti izbora i izborne administracije značajan u izgradnji transparentnosti DIK-a, kako bi biračima dokazali da su izbori i fer i slobodni. Stoga, novi predsjednik mora uživati široku podršku", saopštili su iz Centra.

Oni smatraju da to zahtijeva stavljanje javnog, a ne partijskog, interesa u fokus, "pa će se i odgovornost poslanika prema demokratizaciji i evropeizaciji mjeriti i prema ovom izboru".

Bonus video: