Prilika da mladi Nikšićani dobiju posao, a poslodavci kvalitetnu radnu snagu

Vrijednost projekta, koji traje godinu, je nešto preko 202 hiljade eura – 95 odsto sredstava obezbijedila je Evropska unija, a ostatak Opština Nikšić. Od pomenutog budžeta 150 hiljada je planirano za dodjelu grantova

1788 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući projektu "Zajedno od znanja do posla", koji realizuju Opština Nikšić i NVO "Biznis centar", 30 mladih Nikšićana će imati priliku da kroz šestomjesečni rad pokuša da se izbori za stalni posao, dok će deset poslodavaca iz grada pod Trebjesom dobiti grantove.

Predsjednik Opštine, Marko Kovačević, kazao je da je pomenuti projekat na fonu opredjeljenja lokalne samouprave da smanje nezaposlenost u Nikšiću.

"Kroz ovaj projekat biće podržano deset poslodavaca kroz dodjelu granta da 60 lica, mladih i obrazovanih, prođe kroz četvoromjesečnu obuku, a potom i 30 od njih da prođe kroz šestomjesečni period rada u tim preduzećima. Sigurno će neki od njih ostati i za stalno da rade u tim firmama, što je zaista podsticaj i svjedočanstvo tog našeg opredjeljenja da se borimo da naši mladi ljudi dobiju poslove i ostanu u našem gradu”, kazao je Kovačević i ponovio da je riječ o značajnom projektu.

Izvršni direktor NVO "Biznis centar", Darko Žugić, izrazio je zadovoljstvo što Opština Nikšić realizuje brojne inovativne projekte na temu zapošljavanja i dodao da je nevladina organizacija na čijem je čelu uspješno sprovela nekoliko projekata. Istakao je da većina nacionalnih programa zapošljavanja sadrži brojne probleme.

"Navešćemo program stručnog osposobljavanja za pripravnike. Većina pripravnika ne stekne vještine i znanja koja su im potrebna za dalju karijeru i ne zadrže ta radna mjesta. S druge strane, poslodavci često dobiju nemotivisanu radnu snagu koja vidi taj program samo kao privremeno rješenje", kazao je Žižić.

projekat Zajedno od znanja do posla
foto: Svetlana Mandić

Projektom "Zajedno od znanja do posla", prema njegovim riječima, žele da omoguće mladima kvalitetno iskustvo, nova znanja i potencijal da zadrže radna mjesta, a poslodavcima da dobiju kvalitetnu radnu snagu.

"Ne mogu da se stvaraju radna mjesta bez ekonomskog rasta. Poenta je da kroz radionice uputimo poslodavce o dostupnim kreditnim linijama, o grantovima, kao i o drugim mogućnostima umrežavanja u klastere. Kroz obuke ćemo da implementiramo softvere za bolji menadžment i monitoring i na taj način unaprijediti produktivnost privrednog sektora“, istakao je direktor "Biznis centra".

Biljana Pinjatić, koordinatorka projekta, naglasila je da im je cilj da povećaju stručnost i zapošljivost. Narednog mjeseca će biti realizovane info sesije za poslodavce, dok će u februaru biti raspisan javni poziv za dodjelu granta i on će biti otvoren 30 dana.

"U toku trajanja poziva održaćemo info dan na kome će se poslodavci upoznati sa procedurama apliciranja. U junu naredne godine biće organizovani treninzi za poslodavce", kazala je Pinjatić i pozvala poslodavce iz privatnog sektora da se prijave.

Maja Radoičić, asistentkinja na projektu, kazala je da će na infosesijama, koje su u stvari jedan vid konsultacija i kojih će biti najmanje četiri, poslodavci biti u prilici da se upoznaju sa projektom.

"Na infosesijama će biti i predstavnici nevladinog sektora u čijem fokusu je rad sa osjetljivim grupama, prvenstvo sa osobama sa invaliditetom i Romima i Egipćanima, kako bi im se ukazalo na značaj i potrebu angažovanja upravo ovih lica", kazala je Radoičić.

projekat Zajedno od znanja do posla
foto: Svetlana Mandić

Na tim infosesijama, prema njenim riječima, javni sektor će se upoznati sa realnim potrebama privatnog sektora, što će biti osnov za objavljivanje javnog poziva. Treninzi za poslodavce, a minimum će ih biti tri, odnosiće se na teme obezbjeđivanja dodatnih finansija (bespovratna sredstva, subvencije i subvencionirani krediti), umrežavanje i mrežni kanali prodaje i distribucije, kao i korišćenje internet obrazovanja i alatki za procjenu učinka zaposlenih.

Vrijednost projekta, koji traje godinu, je nešto preko 202 hiljade eura – 95 odsto sredstava obezbijedila je Evropska unija, a ostatak Opština Nikšić. Od pomenutog budžeta 150 hiljada je planirano za dodjelu grantova.

Bonus video: