nova knjiga

Priče o ljepotama Crne Gore i lekcije da ih valja sačuvati

Povodom 30 godina ekološke države, 15. decembra iz štampe izlazi knjiga o pejzažima i biodiverzitetu. Primjerak se može dobiti i za doniranu sadnicu

2913 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Agencija za zaštitu prirode i životne sredine
Foto: Agencija za zaštitu prirode i životne sredine

Knjiga "Crna Gora između planina i mora, pejzaž i biodiverzitet”, u čijoj je izradi učestvovalo 37 eksperata, iz štampe izlazi 15. decembra, saopšteno je “Vijestima” iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine (EPA).

”Priroda neke zemlje predstavlja njenu najveću vrijednost i najveći resurs za razvoj. Mi smo ponosni, a to pokazuje i ova knjiga, da je Crna Gora jedna od najbogatijih zemalja što se tiče i pejzaža i biodiverziteta... Brojne vrste flore, svijet gljiva, brojne vrste riba, vodozemaca, gmizavaca, ptica i sisara, brojne pejzažne jedinice na veoma malom parčetu Starog kontinenta, a koji su prikazani u ovoj knjizi, jasno ukazuju na to da je priroda najveći crnogorski resurs. To dokazuju tekstovi gotovo 37 eksperata iz raznih oblasti koje pokrivaju prirodu mora i kopna države. Dodatno, to potvrđuju i fotografije koje su brojni zaljubljenici u prirodu Crne Gore, besplatno besplatno ustupili za ovu knjigu”, kazao je “Vijestima” direktor EPA dr Milan Gazdić.

Prema njegovim riječima, cilj knjige koja izlazi na 30. godišnjicu proglašenja Crne Gore ekološkom državom, je da informiše i da skrene pažnju na ogromno bogatstvo prirode koje treba da se čuva.

”Aktivnije i ozbiljnije nego do sada. Posebno u svjetlu klimatskih promjena, stihijske urbanizacije, sve češćih požara i mnogih drugih, po prirodu Crne Gore, prijetećih pojava i aktivnosti. Gotovo svi tekstovi eksperata koji su radili na ovoj knjizi završavali su se pasusima upozorenja na ugroženost svijeta prirode o kojem su pisali. Zato, ova knjiga opominje da sve to o čemu je u njoj pisano treba hitno i ozbiljno uvesti u okvire održivog razvoja i mudrog korišćenja prirodnih resursa”, rekao je on.

Urednik i priređivač izdanja je ornitolog Darko Saveljić.

U toku je i akcija EPA “Mi vama knjigu, vi nama prirodu”, u kojoj svi koji žele primjerak tog dvojezičnog izdanja o pejzažima i biodiverzitetu Crne Gore, zauzvrat Agenciji treba da donesu sadnicu po izboru. Sadnice će biti zasađene u krugovima bolnica.