MINISTAR RAZGOVARAO SA GRAĐANIMA

Šehović: Intenzivno ćemo pratiti funkcionisanje škola, posebno u dijelu zapošljavanja

Šehović je tokom razgovora istakao da je aktuelnom reformom obrazovanja Ministarstvo radilo na jačanju ne samo kvaliteta znanja učenika, već i sistema kontrole rada uprave škola i procedura koje se odnose na angažovanje novog nastavnog kadra
130 pregleda 3 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Damir Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 03.11.2017. 17:15h

Ministarstvo prosvjete intenzivno će pratiti funkcionisanje škola, posebno u dijelu zapošljavanja, poručio je ministar Damir Šehović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Šehović je danas razgovarao sa nekoliko desetina građana koji su u prethodnim mjesecima slali upite i zahtjeve u taj resor po raznim osnovama.

„Cilj je bio da, u direktnoj komunikaciji, predstavnici Ministarstva čuju pitanja koja za njih imaju prosvjetni radnici i ostali građani, a koja su u nadležnosti ove ustanove, kao i da izlože načine njihovog rješavanja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su kriterijumi za prijem prije svega urgentnost, kao i nadležnost za djelovanje Ministarstva, u okvirima zakona i propisa.

Šehović je tokom razgovora istakao da je aktuelnom reformom obrazovanja Ministarstvo radilo na jačanju ne samo kvaliteta znanja učenika, već i sistema kontrole rada uprave škola i procedura koje se odnose na angažovanje novog nastavnog kadra.

Iz Ministarstva su podsjetili da direktor sada ima obavezu da oformi tročlanu komisiju koja učestvuje u proceduri prijema u radni odnos.

„Poručeno je i da će se funkcionisanje škola intenzivno pratiti, posebno u dijelu zapošljavanja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su pitanja građana bila vezana upravo za procedure zapošljavanja, procedure dopune norme, mogućnosti za žalbu u slučajevima kada cijene da je neko od njihovih prava ugroženo, ali i eventualne zakonske mogućnosti za premještaj na drugo radno mjesto usljed raznih okolnosti.

„Planirano je da Dan otvorenih vrata Ministarstva prosvjete postane jedna od redovnih aktivnosti“, kazali su iz tog resora.

Kako su naveli, Šehović je ocijenio da je takva praksa od izuzetne važnosti za svaki organ javne uprave, jer se na taj način upoznaje sa problemima u svojoj nadležnosti, koji pritom nijesu riješeni na primarnom nivou, i pojašnjava model njihovog rješavanja.

„Osim toga, ocijenio je da je ovo jedinstvena prilika da se samo Ministarstvo upozna sa funkcionisanjem obrazovnog sistema na terenu“, kaže se u saopštenju.

Šehović je kazao da „jedino tako možemo znati da li zaista to što radimo ima direktnog efekta, i šta moramo da mijenjamo“.

“U ovolikom sistemu to je dug proces, ali povećanjanjem broja građana sa kojima se susrijećemo, povećavamo i kvalitet svog rada”, rekao je on.

Šehović je naglasio da je riječ o praksi koja će postati stalna, i istakao da smatra da je to prirodan korak koji treba da preuzme i on, kao nosilac javne funkcije, i Ministarstvo kao državni organ koji je dužan da ostvaruje stalnu komunikaciju sa građanima.