SDP pozvali Ministarstvo da do kraja godine uplati 100.000 eura za izgradnju fiskulturne sale za OŠ "Mrkojevići"

Vukić navodi da je Opština Bar u 2020. godini uplatila dogovoreni iznos od 150.000 eura, a da je Klub iseljenika iz Čikaga "iskazao spremnost da u svakom trenutku uplati svoj iznos sredstava, ali je ostala kao nepoznanica uplata iznosa sredstava na koje se obavezalo Ministarstvo"

2864 pregleda 6 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je nadležno Ministarstvo da do kraja ove godine uplati planirani iznos od 100.000 eura za izgradnju fiskulturne sale za Osnovnu školu “Mrkojevići”, kao i da se u Zakonu o budžetu za 2022. godinu planira određeni iznos sredstava za ovu namjenu.

Član Glavnog odbora SDP Omer Vukić kazao je da je nakon više inicijativa od strane mještana Mrkojevića, krajem 2019. godine potpisan Memorandum o saradnji u vezi izgradnje fiskulturne sale za Osnovnu školu “Mrkojevići”.

Navedenim Memorandumom, ističe on, dogovoreno je da izgradnju fiskulturne sale sufininsiraju Opština Bar, Klub iseljenika “Rumija” iz Čikaga i tadašnje Ministarstvo prosvjete.

"Na oduševljenje mještana, očekivalo se da će izgradnja ovog objekta brzo početi i da će i ova škola konačno dobiti svoju fiskulturnu salu, jer je jedina u Baru koja je nema", dodaje Vukić

Vukić navodi da je Opština Bar u 2020. godini uplatila dogovoreni iznos od 150.000 eura, a da je Klub iseljenika iz Čikaga "iskazao spremnost da u svakom trenutku uplati svoj iznos sredstava, ali je ostala kao nepoznanica uplata iznosa sredstava na koje se obavezalo Ministarstvo".

"Zakonom o budžetu Crne Gore za 2021. godinu za ovu namjenu su planirana sredstva u iznosu od 100.000 eura obzirom da Skupština Crne Gore nije prihvatila amandman poslanika SDP da taj iznos bude 200.000 eura", piše u saopštenju.

Planirana sredstva, kaže Vukić, do danas nijesu uplaćena, a nacrtom Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu nijesu planirana bila kakva sredstva za ovu namjenu.

"Ovo posebno iz razloga, što kako se predstavnici Vlade hvale, u državnom budžetu ima dovoljno sredstava usljed značajnih ušteda ostvarenih tokom ove godine, a takođe je najavljeno i značajno uvećanje kapitalnog budžeta za narednu godinu. Djeca u Mrkojevićima, kao i sva u Crnoj Gori, zaslužuju najbolje uslove za obrazovanje, a za taj proces, kao i za pravilan razvoj, neophodan preduslov je da imaju odgovorajuću fiskulturnu salu, koja bi se mogla koristiti i za druge sportske i kulturne namjene", ističe Vukić.

Bonus video: