Botunjani neće dozvoliti da se ponovi KAP: Kolektor će još više uništiti selo

Protiv gradnje kolektora boriće se svim zakonskim sredstvima, ali i živim štitom, jer su ih uvjeravali da ih i KAP neće trovati
148 pregleda 0 komentar(a)
Botunjani, Foto: Borko Ždero
Botunjani, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 03.11.2017. 17:20h

Mještani Botuna poručili su da su protiv izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u njihovom naselju, jer smatraju da će ionako devastirana životna sredina da bude još više uništena.

Istakli su da će se protiv toga boriti svim zakonskim sredstvima, ali i živim štitom, jer su ih stručnjaci uvjeravali i prije gradnje Kombinata aluminijuma da će sve biti u redu, ali da je sada to područje crna ekološka tačka.

Naglasili su, na zboru, koji je održan preksinoć, da se opet ponavlja ista priča, kao i kod Kombinata aluminijuma, ali da više ne vjeruju u bajke.

Mještani tvrde da je ispust planiran u neposrednoj blizini imanja, a da je prilikom planiranja projekta izostala javna komunikacija sa građanima, sa aspekta uticaja na životnu sredinu, pogotovo što je crna ekološka tačka.

Međutim, direktor „Vodovoda i kanalizacije” Vladan Vučelić tvrdi da je to lokacija koju su odabrali stručnjaci i da su sve studije prepoznale to mjesto kao najbolje.

“Jer je tu najniža tačka i gravitaciono se može sve tu dovoditi. Ne može poplaviti, nalazi se 1.600 metara od centra Botuna i otprilike toliko od Dajbaba”, naveo je Vučinić.

On je rekao da su tražili najsavremenije rješenje, da podignu kvalitet vode Morače, bez mirisa, a da u Evropi takva postrojenja se nalaze u centru grada, kao što je u Parizu.

Nekadašnji predsjednik Mjesne zajednice „Botun” Milan Ćetković kazao je da su Botunjani od bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše u više navrata tražili da se izmijeni lokacija.

“Da se razumijemo, nijesmo mi protiv kolektora, ali vas pitam da li može da se izgradi na mjestu baraka kod KAP-a”, pojasnio je Ćetković.

Kako je istakao član Odbora za zaštitu životne sredine Botuna Rajo Vukčević, mještani na brojne dopise, peticiju 575 stanovnika tog mjesta da neće kolektor , nijesu dobijali odgovore, a upućivali su ih na mnoge adrese.

“Nijesmo konsultovani ni kada je rađen Prostorno- urbanistički plan (PUP) i Detaljni urbanistički plan (DUP), niko nas nije uvažio”, kazao je Vukčević.

Vučelić je kazao da se slaže sa mještanima i da je tačno da KAP uništio životnu sredinu u Botunu i da je za to trebalo da se pobrine država, ali da niko nije rekao da će uređaj za prečišćavanje otpadnih voda da ozdravi tu sredinu.

“To će uticati na kvalitet voda Morače i Skadarskog jezera, a svako ko govori da je postrojenje zagađivač govori neistinu”, istakao je Vučelić.

Tehnički direktor “Vodovoda i kanalizacije” Filip Makrid istakao je da će studija izvodljivosti biti dostupna javnosti, kada bude izabran konsultant, koji će raspisati tender za izgradnju postrojenja.

“Taj posao će biti završen do kraja godine ili početkom naredne i onda će biti pola godine vremena da se javnost i svi zainteresovani uvjere kakav je to projekat i da nemao šta da krijemo. Preporuke investitora, odnosno predstavnika Njemačke razvojne banke bile su da se studija ne daje na uvid, da ne bi bila zloputrebljena, dok se ne završi odabir konsultanta”, kazao je Makrid.

Predsjednik Gradske opštine Golubovci Dušan Radonjić kazao je da bi trebalo napraviti sa državom takav sporazum da ukoliko se pokaže da će uređaj biti zagađivač, da se mještani obeštete desetostruko.

Vučelić tvrdi da nakon obrade neće ostati ništa štetno u Botunu, ostatak mulja se spaljuje, 95 do 96 odsto nusproizvoda je potpuno bezopasno.

“Ostatak od nekoliko stotina kilograma na godišnjem nivou opasnog otpada će se skladištiti i nakon toga morati izvoziti za Njemačku ili neku drugu zemlju”, kazao je Vučelić.

Kako je objašnjeno, postrojenje će graditi na 75.150 metara kvadratnih za ekvivalent stanovnika od 275.000.

“Biće eliminisani mirisi, prašina i ostali nusproizvodi će da se sakupljaju u kontejnerima, koji će biti ukopani”, kazao je predsjednik Odbora direktora „Vodovoda i kanalizacije” Petar Živković.

Mještanin Duško Stijepović je istakao da sumnja, ako je to najskuplja tehnologija, da će nadležni moći da održavaju taj sistem i zapitao koliko će da košta odvoženje opasnog otpada u inostranstvo.

“Ovo je najjeftinije postrojenje u Jugoistočnoj Evropi, a nećemo imati probleme kao u Budvi, Herceg Novom i drugim gradovima, gdje ne znaju šta će sa muljom”, kazao je Vučelić.

Zemlja je kontaminirana, voda nije za upotrebu

Botunjani su istakli da je zemljište u tom selu kontaminirano, da ne mogu ništa da proizvode i da drže stoku, voda nije za upotrebu.

“Kvadrat zemljišta košta euro ili pet, a Glavni grad UNIPROMU prodaje za 90 eura”, kazao je Vukčević.

Mještanin Botuna Blažo Stojanović zapitao je zašto plaćaju poreze na stambene objekte kao da je sve u redu u naselju i da žive na Durmitoru.

“Ubjeđivali su nas i za KAP da će sve biti u redu, pa evo šta se dogodilo”, kazao je Stojanović.

Bonus video: