Projekat “Ponos svuda”

Predstavnici MO i VCG na seminaru o pravima LGBTIQ osoba

Između ostalog, na seminaru je bilo riječi o razlikovanju pola i roda, LGBTIQ identitetima, stereotipima i predrasudama vezanim za LGBT osobe, kao i o transrodnim osobama

1219 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MO
Foto: MO

Petnaest zaposlenih Ministarstva odbrane (MO) i pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) pohađali su dvodnevni seminar o ljudskim i manjinskim pravima LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, koji je održan u Kolašinu.

Riječ je o strateškom pristupu ovoj temi, koji treba dugoročno da mijenja odnos svih segmenata društva prema LGBTIQ populaciji, da doprinese razbijanju predrasuda kao polaznom temelju iz kojog proističu svi oblici netrpeljivosti, neshvatanja, neprihvatanja i, u krajnjem, do marginalizacije i nasilja nad pripadnicima ove populacije, saopšteno je iz ministarstva.

Između ostalog, u saopštenju MO se navodi da je na seminaru bilo riječi o razlikovanju pola i roda, LGBTIQ identitetima, stereotipima i predrasudama vezanim za "gejeve i lezbijke kao i o transrodnim osobama".

Seminar, koji je organizovao NVO Queer Montenegro, uz saradnju sa još dvije NVO, Juventas i Spectra, imao je za cilj da osobe zaposlene u sektoru odbrane upozna sa svim oblicima homofobije i ostalih vidova diskriminacije sa kojima se susrijeću pripadnici LGBTIQ populacije.

Ovaj projekat, pod nazivom "Ponos svuda: Strateški pristup ljudskim pravima LGBTIQ osoba u Crnoj Gori", podržali su Delegacija EU u Crnoj Gori i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.