Više sudija nije prijavilo svu imovinu

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u svom izvještaju o prihodima i imovini dostavi tačne i potpune podatke. Za one koji to ne urade, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura

1787 pregleda 4 komentar(a)
Kazna za kršenje zakona i do 2.000 eura, Foto: Arhiva Vijesti
Kazna za kršenje zakona i do 2.000 eura, Foto: Arhiva Vijesti

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je više crnogorskih sudija prekršilo Zakon o sprečavanju korupcije jer nisu prijavili sve prihode i imovinu.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u svom izvještaju o prihodima i imovini dostavi tačne i potpune podatke. Za one koji to ne urade, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

U odluci koja se odnosi na sudiju barskog Osnovnog suda Srđana Kosanića, Agencija je utvrdila da je prijavio prihod za prošlu godinu manji za nepunih 700 eura.

Kosanić je istakao da je “greškom ostavio prihode koj je popunjavao u izvještaju za 2018. godinu” i da se ne radi o namjeri da bilo šta sakrije.

I u slučaju sutkinje Višeg suda u Bijelom Polju Sanje Konatar, Agencija je utvrdila da je prijavila prošlogodišnje prihode manje za malo više od 460 eura.

Konatar je kazala da je prilikom popunjavanja imovinskog kartona zaboravila da prijavi taj prihod.

”A radi se o novcu koji je ostvarila kao član Komisije za ocjenjivanje sudija, koji je isplaćen neposredno prije 31. decembra 2020. godine”, navodi se u obrazloženju odluke, u kojem se dodaje da je do omaške došlo usljed naručenog zdravstvenog stanja zbog prelažane inekcije korovirusa, što je, ističe, imalo za posljedicu da se ne sjeti naknade u ovoj Komisiji.

I njena koleginica iz bjelopoljskog Višeg suda Binasa Erović nije prijavila akije u HLT fondu, Jugookeaniji, kao i suprugove akcije u Atlas montu i “zastavin” komad oružja.

Erović je kazala da nije znala da je suprug vlasnik vatrenog oružja.

”U odnosu na akcije koje nije prijavila i koje je manje prijavila, navela je da je u izvještaju prikazala tačne podatke koje kompjuter iz tehničke prirode nije prihvatio”, navodi se u obrazloženju, u kojem ističe da je i ona u tim periodu imala posljedice preležanog kovida-19.

Agencija je juče objavila odluku da je član Odbora direktora “Vodovod i kanalizacija” Rožaje Mersudin Zejnelagić prekršio Zakon jer nije prijavio da je vlasnik automobila “folksvagen”, ali i da je prijavio prihode supruge manje za 752 eura.

Zejnelagić je kazao da se manje prijavljeni prihodi odnose na platu uplaćenu u januaru ove godine, a da je automobil rashodovao i da će isto odjaviti.

Agencija je, međutim, utvrdila da je on prekršio drugu odredbu zakona time što je istovremeno sa funkcijom u OD Vodovoda bio ovlašćeni zastupnik i izvršni direkor rožajske “Plastike AS”.

Zakonom je propisano da javni funkcioner ne može biti direktor ili ovlašćeni zastupnik privrednog društva. On je kazao Agenciji da je firma ugašena prošle godine.

Bonus video: