U Nikšiću urađene prve laparoskopske operacije debelog crijeva i kile

“Naši gosti su imali tri laparoskopske operacije debelog crijeva i kile. Riječ je o operacijama koje se do sada nijesu radili u Opštoj bolnici Nikšić. Nadamo se da će i u narednom periodu njih dvojica dolaziti i raditi operacije ovog tipa i prenositi svoje znanje i vještine našim hirurzima”, kazao je Mitrović na konferenciji za novinare.

5549 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

U Opštoj bolnici u Nikšiću prvi put su urađene laparoskopske operacije debelog crijeva i kile zahvaljujući ljekarima iz Beograda, specijalistima za laparaskopsku hirurgiju i sertifikovanim predavačima iz te oblasti – doc. dr Igoru Krdžiću, iz Kliničkog bolničkog centra Zvezdara, i doc. dr Mihailu Bezmareviću, sa Vojnomedicinske akademije. Dr Krdžić je jedan od vodećih hirurga u Srbiji i regionu za operacije iz oblasti napredne laparoskopske hirurgije benignih i malignih oboljenja debelog crijeva, uključujući laparoskopske operacije slijepog crijeva i žučne kese i, kako je kazao direkor bolnice u Nikšiću, dr Marko Mitrović, ljekar koji ima najveću seriju laparoskopskih operacija na prostoru Srbije.

“Naši gosti su imali tri laparoskopske operacije debelog crijeva i kile. Riječ je o operacijama koje se do sada nijesu radili u Opštoj bolnici Nikšić. Nadamo se da će i u narednom periodu njih dvojica dolaziti i raditi operacije ovog tipa i prenositi svoje znanje i vještine našim hirurzima”, kazao je Mitrović na konferenciji za novinare.

Kako je objasnio, operacije su urađene uz podršku laparoskopskog stuba, jednog od najsavremenijih stubova iz oblasti laparoskopske hirurgije koji podržava visoko sofisticiranu 3D tehnologiju. Izrazio je nadu da će Opšta bolnica u Nikšiću, uz podršku Ministarstva zdravlja uspjeti da nabavi takvu vrstu opreme, koju ne poseduje nijedna zdravstvena ustanova u Crnoj Gori, čime bi zaokružili endoskopsku hirurgiju, pa pacijenti koji imaju oboljenja iz kolorektalne hirurgije, ali i drugi, ne bi morali da idu da se liječe van Nikšića.

Prema riječima dr Krdžića laparoskopski stub omogućava 3D vizualizaciju koja pomaže kako u edukaciji mladih ljekara, tako i ljekara koji već rade laparoskopske operacije.

“Primljenom ove tehnologije smanjuje se taj put učenje ljekara koji mogu ranije, zahvaljujući boljoj vizualizaciji i preciznijoj disekciji, da ovladaju svim vještinama a samim tim i da se obogati bolnica za nova iskustva i za novi kadar iz ove oblasti hirurgije koja danas predstavlja standard u liječenju u svim naprednim zemljama. Bolnica ovog tipa i njena infrastruktura može da podrži ovu hirurgiju, a mi smo tu da obostranom saradnjom, za koju postoji jaka volja i opredeljenost sve to i realizujemo”, kazao je Krdžić.

Prema riječima dr Bezmarevića značaj laparoskopske hirurgije u odnosu na klasičnu je veliki, i to prije svega zbog kraće hospitalizacije.

“Kile su danas često oboljenje i većini ljudi je potrebno da se mnogo brže da vrate normalnim aktivnostima i da im se ne smanjuje kvalitet života, a tu laparoskopska hirurgija ima prednost”, kazao je Bezmarević.

Spasoje Vukotić, hirurg Opšte bolnice u Nikšiću, kazao je da se u toj zdravstvenoj ustanovi laparoskopska hirurgija radi od 2013. godine u opsegu od 70 do 80 operacija godišnje.

“Do sada su rađene žučne kese, laparoskopske eksploracije, biopsije i operacije slijepog crijeva. U nekom običnom slijedu dešavanja, shodno ingerenciji Opšte bolnice slijedi laparoskopska hirurgija kila i kolorektalna hirurgija, tako da je ovo dio nastavka laparoskopske hirurgije u Nikšiću, uz nabavku nove opreme čime će se uključiti veći broj kolega koji su zainteresovani za ovaj vid hirurgije”, kazao je Vukotić.

Kadar i oprema prioritet nove uprave

Prema riječima direktora Opšte bolnice Nikšić, cilj nove uprave, je da obezbijede dva najveća resursa svake zdravstvene ustanove, a to su kadar i oprema.

“Od samog početka smo krenuli u realizaciju tih ciljeva. Raspisali smo 17 specijalizacija i šest subspecijalizacija, zaposlili veliki broj zdravstveno-medicinskog osoblja, kao i nemedicinskog kadra. U proteklo osam mjeseci imali smo donacije u vrijednosti od 250.000 eura. Uz laparoskopski stub najnovije tehnologije u potpunosti bi zaokružili tu endoskopsku priču, uz formiranje gastroenterološke ambulante i vrlo vjerovatno u skorije vrijeme i gastroenteroloskog odjeljenj, tako da bismo napravili jedan zatvoreni krug da pacijenti sa teritorije opštine Nikšić u toj oblasti ne bi morali da idu nigdje van Opšte bolnice”, kazao je Mitrović.

Bonus video: