Koncerte platili, pa kad budu održani

Neke lokalne vlasti tvrde da su se zaštitile u slučaju otkazivanja novogodišnjih koncerata, ali ne objašnjavaju kako

28479 pregleda 24 komentar(a)
Foto: TO Budva
Foto: TO Budva

Ako ostanu na snazi aktuelne mjere prema kojima je doček Nove godine na otvorenom zabranjen, datum koncerta Zdravka Čolića u Kotoru biće pomjeren. Takvu mogućnost nisu dogovorili u Opštini i Turističkoj organizaciji Bar za gostovanje Dina Merlina, ali tvrde da su se, u slučaju da koncert bude otkazan - zaštitili.

Na navode dijela odbornika lokalnog parlamenta da je dio sredstava za gostovanje već uplaćen, iako je u pitanju novac građana Bara, “Vijestima” su kazali da je ugovor poslovna tajna.

Iz TO Budva, gdje je za novogodišnje praznike najavljen koncert Lepe Brene i Džibonija, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o mogućem otkazivanju događaja i na koji način se lokalne institucije štite u tom slučaju.

Zdravstvene vlasti najavile su da vjerovatno neće dozvoliti organizovanje proslave Nove godine na otvorenom.

Iz TO Kotor ranije su za novogodišnju noć najavili koncert Zdravka Čolića a, kako su kazali “Vijestima”, dogovoreni su i ostali izvođači, kao i program za 30. decembar i 1. januar.

”U okviru prazničnih dana, u našem gradu je bilo planirano još nekoliko manifestacija tradicionalnog karaktera, od kojih su najvažnije ‘Od Božića do Božića’ i ‘Dječija Nova godina’. Imajući u vidu mogućnost zabrane održavanja svih manifestacija zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ugovor koji smo potpisali sa agencijom koja predstavlja Zdravka Čolića daje mogućnost pomjeranja datuma održavanja na termin o kojem ćemo se naknadno dogovoriti. Sa ostalim izvođačima, učesnicima kao i kompanijama koji su trebali da budu angažovani, imali smo samo usmene dogovore”, kazali su “Vijestima” iz kotorske Turističke organizacije.

Dodaju da je interesovanje za najavljeni koncert veliko, ali da će se pridržavati odluka nadležnih ministarstava i radnih tijela zaduženih za praćenje epidemiološke situacije.

“Istovremeno se nadamo da će svi shvatiti važnost kolektivne imunizacije i zaštitnih mjera, i pridržavati se preporuka Ministarstva zdravlja, u protivnom će odlaganje novogodišnjih proslava i rizikovanje zimske sezone biti uzaludno. Napominjemo da smo nakon informacije o zabrani dočeka Nove godine uz muzičke programe na otvorenom, pristupili organizaciji drugačijih i trenutnoj situaciji primjerenijih programa, o čemu ćemo uskoro obavijestiti javnost putem društvenih mreža i medija”, piše u odgovoru koji potpisuje vršilac dužnosti direktora TO Jovan Ristić.

Barska TO, u saradnji sa Opštinom, planirala je organizaciju manifestacije “Novogodišnji hepening 2022” u Baru na otvorenom, “u skladu sa propisanim mjerama za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, odnosno kovid-19”.

”Jedan od planiranih izvođača je bio i popularni izvođač Dino Merlin. Ugovor sadrži elemente poslovne tajne, pa detalje ne možemo objavljivati u javnosti”, navodi u odgovoru “Vijestima” direktor TO Bar Emil Kukalj, uz tvrdnju da su se TO, odnosno Opština zaštitile u slučaju mogućeg otkazivanja koncerta. ”Turistička organizacija Opštine Bar i Opština Bar su zaštićeni u slučaju da se koncert ne održi”, rekao je on.

Iz stranke “Biram Bar” nedavno su objavili da je direktor lokalne TO bez ugovora sa Opštinom za novogodišnji koncert Merlinu uplatio 70.000 eura i da građani zaslužuju da budu obaviješteni o radu svakog preduzeća i ustanove kao i o trošenju njihovog novca. ”S obzirom na to da u ugovorima sa izvođačma postoji član o poslovnoj tajni, ne možemo komentarisati navode navedenog političkog subjekta. Ono što možemo saopštiti je da je TO Bar u saradnji sa Opštinom Bar planirala organizaciju ove manifestacije, da poslujemo u skladu sa zakonom i da poštujemo odredbe potpisanih ugovora”, kazao je Kukalj “Vijestima”.

Sindikat protiv uvođenja kovid potvrda za državnu administarciju

Sindikat državnih službenika i namještenika pri Uniji slobodnih sindikata saopštio je juče da je ta radnička organizacija protiv uvođenja obaveze posjedovanja kovid potvrda i traže preispitivanje “same svrsishodnosti njihove primjene”.

”Svjesni ozbiljnosti situacije, broja oboljelih i preminulih, ne osporavajući pritom značaj imunizacije i činjenice da je Vlada obezbijedila dovoljne količine vakcina protiv koronavirusa, ovim ukazujemo na neophodnost kreiranja mjera koje moraju biti srazmjerne rezultatima koji se žele postići u zaštiti građana od širenja koronavirusa. Uvođenjem obavezne imunizacije za zaposlene u javnoj upravi na najdirektini način bi se uskratilo njihovo osnovno pravo na slobodu odlučivanja, pravo na slobodan izbor i ukonačnom njihovo ustavno pravo na rad. Stoga bi, uvođenje obavezne imunizacije za zaposlene u javnom sektoru značilo prisilu na vakcinaciju prijetnjama, zastrašivanjem, dehumanizacijom i postupnim oduzimanjem ljudskih i građanskih prava... Vakcinacija mora ostati istinski dobrovoljna...”, poručili su iz te radničke organizacije.

Bonus video: