Bjelica prijetio članovima Etičkog odbora?

Novi postupak za utvrđivanje kršenja Etičkog kodeksa protiv profesora Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje

28839 pregleda 30 komentar(a)
Foto: Filip Roganovic
Foto: Filip Roganovic

Redovni profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i nekadašnji predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duško Bjelica prijetio je članovima Etičkog odbora te ustanove, saznaju “Vijesti”.

Zbog toga će, prema nezvaničnim informacijama, Etički odbor protiv njega pokrenuti novi postupak za utvrđivanje kršenja Etičkog kodeksa.

Bjelica juče nije odgovarao na pozive i SMS redakcije.

Bivši predsjednik UO UCG je 29. oktobra, nakon ročišta pred Etičkim odborom po inicijativi Centra za građansko obrazovanje (CGO), navodno zaprijetio članovima tog tijela, a o tome postoji i službena zabilješka.

”I nakon rješenja Etičkog odbora, profesor Bjelica, u svom reagovanju, sadržajem obraćanja, odnosno korišćenom terminologijom, daje širok osnov za nove postupke pred Etičkim odborom…”, navodi izvor “Vijesti” sa UCG.

Etički odbor nedavno je odlučio da je Bjelica prekršio niz odredbi i članova Etičkog kodeksa. Izrečena mu je je javna osuda, sa objavljivanjem u Biltenu Univerziteta Crne Gore.

CGO je u julu podnio inicijativu za preispitivanje etičkog rada i postupanja profesora Duška Bjelice zbog primoravanja studenata da citiraju njegove objavljene radove.

CGO je, uz inicijativu, dostavio i dokumentaciju - više mejl prepiski studenata s Bjelicom, ali i njegovim saradnicima, iz kojih se jasno vidi da će njihovi radovi biti vraćeni ukoliko ne citiraju bivšeg predsjednika i člana Upravnog odbora UCG.

Bjelica je nakon odluke Etičkog odbora saopštio da se radi o “montiranom i naručenom procesu” rektora UCG Vladimira Božovića.

”NVO CGO je Etičkom odboru protiv mene podnijela Predlog za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta, koji je davno naručen od rektora UCG Božovića. Etički odbor nije imao zakonskog osnova za pokretanje ovog postupka za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta, jer je dva puta odlučivao o istom predlogu navedene NVO… Rješenje je objavljeno na web stranici UCG, iako isto nije konačno, odnosno nije odlučeno o mom budućem prigovoru na ovakvo nezakonito rješenje po unaprijed montiranom i naručenom procesu”, naveo je Bjelica u reagovanju dostavljenom medijima, nakon objavljenog saopštenja da je prekršio Etički kodeks.

”…Moram reći da je bilo i časnih univerzitetskih profesora koji su odbili učešće u ovom režiranom procesu i napustili Vijeće Etičkog odbora ne želeći da budu lutka o koncu. A oni koji nemaju savjesti da ne kažem nešto teže prihvatili su da plivaju u blatu. Ne znam kako svi ti ljudi misle da rade sa takvom hipotekom nepoštenja… Inače, na meti nikogovića prvo je bio UCG, pa moje funkcije, a ja lično i prije i poslije toga. Uvijek. Mogu javno saopštiti da sam visoko podigao naučnu ljestvicu i da je ona nedostižna svim mojim kritičarima. Za to postoje neoborivi dokazi. Dokazi su u međunarodnim naučnim bazama Scopus i WOS…”, saopštio je Bjelica.

Iz CGO su saopštili da je Etički odbor UCG utvrdio da je Bjelica povrijedio 16 odredbi Etičkog kodeksa, te da mu je uzrečena mjera javne osude, sa objavljivanjem u Biltenu UCG, što predstavlja najstrožu mjeru koju taj organ može izreći.

”Odluka Etičkog odbora potvrđuje da je Bjelica zloupotrebio poziciju autoriteta radi ličnih interesa, a na štetu profesionalnih kriterijuma. Ističe se kako je posredno iskorišćavao studente tražeći da ga u svojim radovima citiraju, a sve u cilju sticanja lične koristi”, navodi se u saopštenju CGO.

Precizirli su i da je za vrijeme Bjeličinog rukovođenja Upravnim odborom UCG, u Pravilnik o nagrađivanju zaposlenih 2019. kao kriterijum dodata i citiranost, uz retroaktivnu primjena i za 2018.

”CGO je ukazao na kontroverzu tog Pravilnika, a izmijenilo ga je novo rukovodstvo UCG”, zaključili su iz te NVO.

Izvor “Vijesti” sa UCG podsjeća i na to da je zbog medijskih istupa 2017. i “upotrebe neuporedivo manje uvredljivih termina”, Upravni odbor, na čijem je čelu tada bio Bjelica, podnio prijavu protiv profesora Vladimira Pešića.

”Nakon osude od strane Etičkog odbora, ne čekajući “pravosnažnost”, kao predsjednik UO, nalagao je integralno objavljivanje na sajtu cjelokupene presude a ne samo obavještenja Etičkog odbora (tadašnjeg Suda časti), i to na dan donošenja rješenja”, podsjeća naš sagovornik.

Tužio UCG jer nije imenovan za dekana, krivci rektor i “Vijesti”

Bjelica je u julu tužio UCG jer mjesec ranije nije izabran za dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Tužbom, u koju su “Vijesti” imale uvid, profesor traži da podgorički Osnovni sud poništi odluku Upravnog odbora UCG, te da bude imenovan za dekana.

On u tužbi napominje i da ga je Nastavno-naučno vijeće te jedinice, na osnovu javnog konkursa iz januara, predložilo za rukovodioca nikšićkom ustanovom.

Iako predlog da on bude dekan nije dobiio potrebnu većinu članova UO UCG, koji bira i razrješava dekane univerzitetskih jedinica, Bjelica u tužbi kao krivca targetira rektora Božovića i “Vijesti”.

Prema navodima iz tužbe, mišljenje Božovića, na koje rektor ima pravo u skladu sa Statutom UCG, ali koje nije obavezujuće za članove UO u postupku imenovanja dekana, predstavlja “politički revanšizam”.

Božović je u mišljenju naveo da je Bjelica, “na osnovu uvida u zvaničnu dokumentaciju koja se vodi kod UCG, ali i objava koje su bile dostupne javnosti, koristio svoja ovlašćenja na neodgovarajući način, posebno u domenu raspolaganja materijalnim resursima fakulteta, odnosno Univerziteta, u periodu dok je bio dekan Fakulteta za sport, odnosno predsjednik UO UCG”. Saopštio je tada i da je profesor Ffakulteta za sport dovođen u vezu sa fenomenom koji je u javnosti prepoznat kao stvaranje “citatnog kartela”.

Bjelica u tužbi više puta saopštio i da nije dobio mogućnost da se usmeno izjasni u vezi sa “objavljenim naručenim tekstovima na portalu i u dnevnom listu ‘Vijesti’”.

Bonus video: