Mozaik više neće krasiti Bijelo Polje

Jedan od simbola grada uklonjen iz bezbjednosnih razloga

4163 pregleda 6 komentar(a)
Radnici uklanjaju mozaik sa stepenica, Foto: Jadranka Ćetković
Radnici uklanjaju mozaik sa stepenica, Foto: Jadranka Ćetković

Iako su se mnogi Bjelopoljci obradovali vidjevši proteklih dana radnike Komunalnog preduzeća “Lim” kako užurbano rade na obnovi stepeništa sa mozaikom kod Nikoljačkog mosta, iz Opštine su kazali da je u pitanju samo sanacija stepeništa, ali ne i mozaika, koji je trajno uklonjen.

Iz bjelopoljske opštine su “VIjestima” potvrdili da je sanacija rađena nakon što je uništeno stepenište sa oštećenim mozaikom i ogoljelim šipkama na ivicama stepenica već duži period predstavljalo opasnost po bezbjednost pješaka.

Taj nekada odlično osmišljen projekat krasio je centar grada sve dok neodogovorni pojedinci prije nekoliko godina nisu bacili betonsku žardinjeru na stepenište i uništili ga. Pored toga, jedan od neodgovornih građana se, takođe prije par godina na društvenim mrežama hvalio video snimkom kako je sa drugom prošao džipom preko stepeništa i oštetio ih težinom i kukom.

Mozaik je rađen u saradnji Nevladine organizacije “Stari most” i Javne ustanove “Ratkovićeve večeri poezije” 2013. godine, a sufinansirala ga je Opština Bijelo Polje. Radove na postavljanju mozaika površine 130 kvadrata na stepeništu od glavnog gradskog mosta do Ulice slobode u centru Bijelog Polja je uradilo dvadesetak studenata sa likovnih akademija iz Cetinja, Novog Pazara i Trebinja.

Nosilac projekta je bila NVO “Stari most”, za koji su sredstva odobrena u okviru Programa za smještaj i ishranu umjetnika, dok je lokalna samouprava pripremila prostor za ugradnju ovakvog mozaika.

Zbog propadanja, mozaik je već jednom rekonstruisan.

Iz Opštine su “Vijestima” potvrdili da je stepenište privremeno sanirano najviše iz bezbjednosnih razloga, i da trenutno njegova rekonstrukcija nije moguća.

”Komunalno ‘Lim’ po nalogu nadležnog Sekretarijata za stambeno komunalne poslove i saobraćaj prethodnih dana izvelo je radove na sanaciji stepeništa. Dakle ne radi se rekonstrukciji, jer ona obuhvata projekat, već samo sanaciji radi bezbjednosti naših građana. S obzirom na to da su čitav mozaik i stepenice bili u lošem stanju, iskrzane, oštećene, polomljene, sa lajsnama koje su virile, uradili smo privremenu sanaciju, s obzirom na to da dolazi zimsko vrijeme, koje bi uslovilo povrede građana zbog padova”, kazao je sekretar Sekretarijata za stambeno komunalne poslove i saobraćaj Duško Ružić.

Ipak, kako je i ranije saopšteno iz Opštine, na proljeće će pristupiti usaglašavanju nadležnih službi oko rekonstrukcije cijelog stepeništa, ili, eventualno, nekog drugog rješenja. Do tada ostaje sjećanje na umjetnički pečat Bijelog Polja, i osjećaj da je odlijevao vremenu, iako su mnogi od početka govorili da taj tip materijala nije pogodan za hladni sjever.

Bonus video: