Specijalna savjetnica generalnog sekretara UN za prevenciju genocida u posjeti Crnoj Gori

Nderitu će se sastati sa visokim državnim zvaničnicima, predstavnicima Skupštine i pravosuđa, ombudsmanom, predstavnicima civilnog društva, vjerskim liderima, kao i predstavnicima međunarodne zajednice

1121 pregleda 0 komentar(a)
Alis Vairimu Nderitu, Foto: Ujedinjene nacije
Alis Vairimu Nderitu, Foto: Ujedinjene nacije

Podsekretarka Ujedinjenih nacija i specijalna savjetnica generalnog sekretara UN za prevenciju genocida, Alis Vairimu Nderitu (Alice Vairimu Nderitu), boraviće u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori od danas do petka, 26. novembra.

U fokusu posjete biće podrška naporima države u suočavanju sa izazovima govora mržnje i narativa koji izazivaju podjele, kao i jačanje društvene kohezije u zemlji, saopšteno je iz Kancelarije UN u Crnoj Gori.

“Zahvalna sam za dobrodošlicu koju mi je uoči posjete uputio Premijer Crne Gore i radujem se što ću sa njim i drugim nacionalnim akterima razgovarati o mogućim načinima za rješavanje govora mržnje i za jačanje društvene kohezije, kako u zemlji tako i u regionu“, kazala je Nderitu uoči posjete.

Saopšteno je da će se Nderitu tokom trodnevne posjete sastati sa visokim državnim zvaničnicima, predstavnicima Skupštine i pravosuđa, Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda, predstavnicima civilnog društva, vjerskim liderima, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

"Kako bi stekla dubinski uvid u rad sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Specijalna savjetnica Generalnog sekretara UN sastaće se i sa timom UN u zemlji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: