HOTEL RADISSON BLU 5* POSTAĆE SIMBOL MODERNOG BARA

Uskoro počinje gradnja jednog od najvećih projekata na crnogorskom primorju

Bar je idealno mjesto za gradnju hotela sa takvom vizijom i smatram da će itekako ova priča uticati na turističku prepoznatljivost Crne Gore u svijetu.

43235 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Igor Lisov osnivač i predsjednik ukrajinske kompanije Liko Holding
Foto: Igor Lisov osnivač i predsjednik ukrajinske kompanije Liko Holding

Igor Lisov osnivač je i predsjednik ukrajinske kompanije Liko Holding, koja više od 30 godina uspješno realizuje projekte vezane za izgradnju nekretnina - što mu je donijelo status “zaslužnog graditelja Ukrajine”. Zaljubljenik je u sport i inovacije u građevinarstvu. Svoje znanje, strast i iskustvo utkaće u projekat izgradnje hotela Radisson blu 5*, kao i sportskog kompleksa koji će graditi sa crnogorskim partnerom. Ovaj projekat Liko-Soho grupe, prvi je koji je odobren u ovoj godini kroz Program ekonomskog državljanstva za investiranje u razvojne projekte.

Gospodine Lisov, iza Vas su decenije iskustva u građevini u Ukrajini i van njenih granica. Kako ste odabrali i Crnu Goru?

Crna Gora me je privukla iz nekoliko razloga: ovdje imam pouzdane partnere sa kojima sam osnovao Liko-Soho group-u i zajedno ćemo raditi na izgradnji hotelskog kompleksa sa 5 zvjezdica u Baru. Naravno, Vaša zemlja me je opčinila svojom ljepotom, očaravajućim Jadranom, nacionalnim parkovima i bogatom istorijom, ali je veliku ulogu na moj izbor imao povoljan biznis ambijet kao i iskazan obostran potencijal za poslovni razvoj. Prema zvaničnom izvještaju Svjetskog savjeta za putovanja i turizam (WTTC), Crna Gora je peta najbrže rastuća turistička destinacija u svijetu, što je od suštinskog značaja za djelatnost kojom se bavimo i kojom istovremeno želimo da doprinesemo još boljem pozicioniranju Crne Gore na turističkoj mapi svijeta.

Od svih crnogorskih gradova, zašto ste izabrali baš Bar?

Smatram da je grad Bar neistražen primorski dragulj. Odlikuje se izrazito povoljnim geografskim položajem koji nudi izlaz na dvije obale - Jadransko more i Skadarsko jezero, dok je sa druge strane okružen planinskim vijencima - što sveukupno čini idealan spoj za savršen odmor u najsunčanijem gradu Evrope.

Posebno je interesantna činjenica da predstavlja pomorsku kapiju sa najvećom lukom u zemlji, da se odlikuje povoljnom saobraćajnom infrastrukturom koju simbolizuju široki bulevari, a najznačajnije za naše buduće kupce - ima dobru vazdušnu povezanost. Kao takav, idealan je izbor za poslovni poduhvat koji namjeravamo realizovati i verujem da će naš Hotel pod okriljem Radisson blu-a postati simbol modernog Bara.

Godinama ste u građevinskom biznisu koji Vam je donio i novac i ugled i moć. Šta bisnismenu Vašeg profila znači crnogorako državljantsvo?

Imati zeleni karton u zemlji koja je NATO članica, i koja je u procesu pristupanja članstvu Evropske unije, za mene je svakako privilegija koja budi sigurnost i garanciju. Mala država sa velikim mogućnostima, koja već 30 godina nosi titulu prve ekološke države u svijetu.

Moram istaći da kroz Program ekonomskog državljanstva, kroz investiranje u razvojne projekte koje je usvojila Vlada Crne Gore, pored svoje kompanije vidim benefite i za zemlju u kojoj radimo i njen kompletan biznis ambijent. Projektom koji najavljujemo prvenstveno imamo u planu povećati atraktivnost same destinacije, unaprijediti infrastrukturu i uticati na poboljšanje njenog ekonomskog razvoja, a to je najveća dobrobit za građane.

Kakvo je Vaše administrativno iskustvo sa državom i odnos sa crnogorskim privrednicima?

Kada vlasti shvataju važnost investicionog ulaganja i stvaraju sve potrebne uslove za razvoj biznisa, to može samo podsticajno uticati na investitore. Program ekonomskog državljanstva Crnu Goru uveo je kao temu u svjetske biznis krugove veoma brzo i to je jedan od najboljih alata za promociju države. Svaki ozbiljan investitor želi da posluje u politički i ekonomski stabilnom ambijentu. Zato nam je bilo posebno važno da budemo sigurni da li će se nastaviti sa Programom i nakon vaših unutrašnjih političkih promjena. Međutim, naš projekat je nakon veoma opsežnih kontrola i procedura prihvaćen kao prvi od strane nove Vlade i to nas čini veoma zadovoljnim. Smatramo da su to najvažnije poruke ka međunarodnom tržištu koje jedna zemlja može da pošalje: pravila koja su dogovorena na početku, važe i poštuju se do kraja. Prema mom mišljenju, Crna Gora je ovim korakom uvođenja Programa ekonomskog državljanstva, pokazala veliku zrelost i kapacitet za ozbiljne investicije. Nadam se da će se uzeti u obzir i činjenica da su prethodne godine tokom kojih je vladala epidemija Covid-19, gotovo stopirale navedeni progam i da će se razumno stvoriti uslovi za produženje roka apliciranja i nakon 2021.godine. Benefti za Crnu Goru su zaista veliki: investitor će uložiti minimum pola miliona, platiti takse u iznosu od 100.000 eura na račun Vlade prilikom apliciranja i platiti sve potrebne poreze koji proističu iz toga.

Što se tiče mog odnosa sa domaćim privrednicima, njega tek treba da gradim. Na početku smo upoznavanja, ali ne vidim razlog da ne budu zadovoljavajući i ne sumnjam da ćemo naći dosta zajedničkih interesa za ozbiljno poslovanje u mnogim sferama.

Liko Soho Group
foto: Liko Soho Group

Koliko je za Vas značajna saradnja sa čuvenim hotelskim brendom Radisson i šta to znači za Crnu Goru?

LIKO SOHO grupa potpisala je Ugovor sa Radisson blu, jednim od najpoznatijih brendova u svijetu hotelijerstva, čije poslovanje traje već više od 110 godina. Od prvog dana njihovog postojanja, do danas, Radisson prati svoj prepoznatljiv sinonim za luksuz i eleganciju. Danas Radisson hotel Group, čiji je dio Radisson blu, upravlja sa preko 100 modernih hotela u svijetu. Ono što je karakteristika njihovog arhitektonskog dizajna jeste savršeno poštovanje prirodne svjetlosti i prilagođavanje enterijera kako bi se iskoristio njen maksimum.

Bar je idealno mjesto za gradnju hotela sa takvom vizijom i smatram da će itekako ova priča uticati na turističku prepoznatljivost Crne Gore u svijetu.

Koliko brend utiče na atraktivnost i buduće kupce?

Izborom dobrog brenda, svi dobijaju “na značaju”, ukoliko se njime upravlja na pravi način. Naravno da zvučna imena privlače targetiranu klijentelu, ali svakako da prvenstveno moraju opravdati povjerenje, što je slučaj sa Radisson hotel Group-om i bezbroj puta dokazanim kvalitetom.

Brend privlači klijente, a njihovo zadovoljstvo utiče na atraktivnost i prepoznatljivost destinacije u turističkoj ponudi i na samu njenu posjećenost. U ovoj priči to je neraskidiva spona gdje jedno uvijek vuče i utiče na drugo.

Radisson je naš izbor koji će, sigurni smo, odgovoriti svim našim zahtjevima i potrebama - privući će klijente iz različitih djelova svijeta, učiniti destinaciju dopadljivijom i napraviti od nje primorski centar modernog življenja u kome će se razvijati jedna nova obogaćena kultura, koja budućim klijentima može da ponudi veći i interesantniji sadržaj.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da će se benefiti reflektovati posebno na lokalno stanovništvo, ali i na građane iz cijele Crne Gore - preko 350 direktno novootvorenih radnih mjesta počev od građevinskih struktura do rukovodećih menadžerskih pozicija u hotelu doprinijeće većem nivou zaposlenosti i stepenu obrazovanja. Moramo uzeti u obzir da će kompletna crnogorska privreda učestvovati u realiziciji projekta i izgradnje hotela.

Kojim poslovima se konkretno bavite?

Već 30 godina sam na čelu kompanije Liko-Holding, koja je prepoznata kao lider među građevinskim i razvojnim kompanijama i laureat je najprestižnije građevinske nagrade u Ukrajini „IBuild“. U navedenom periodu uspjeli smo da realizujemo niz društveno važnih projekata za Kijev. Pored komfornog stanovanja, tu je i izgradnja škola, vrtića, medicinskih i sportskih objekata, hotela, restorana itd. Želim da napomenem da su svi projekti Liko-Holdinga pažljivo osmišljeni za život i izglede za budućnost.

Takođe, čovjek sam sporta i više od 20 godina sam predsjednik Saveza Ukrajine u skokovima u vodu. Posebno se ponosim izgrađenim Sportskim centrom „Liko“, koji ispunjava sve međunarodne standarde. Dva puta smo bili domaćini Evropskog prvenstva u skokovima u vodu, a sada se spremamo za takvo Juniorko prvenstvo.

Nedavno sam postao i predsjednik ukrajinske Federacije sinhronog plivanja. Tako da imam puno posla i aktivnosti, ali sve što radim, radim sa potpunom predanošću - što vjerujem da je ključ uspjeha.

Koji je Vaš hobi i koje Vam je omiljeno mjesto u Crnoj Gori?

Zaista volim sport i trudim se da uvijek bude prisutan u mom životu. Ne mogu sebi da uskratim zadovoljstvo skijanja zimi, a volim i da plivam. Crna Gora je zemlja sa puno mogućnosti i ovdje mogu uvijek pronaći nešto po svojoj želji.

Vjerujem da će Radisson Blu Hotel 5* u koji ću utkati svo svoje dosadašnje poslovno i turističko iskustvo, biti moje novo omiljeno mjesto, kao i svih onih koji ga posjete.

Takođe, planiramo kroz javno-privatno partnerstvo, da realizujemo projekte koji će biti od suštinskog značaja za sportski turizam, za koje Bar ima sve pogodne uslove za razvoj i učiniće ovu destinaciju još više primamljivom.

Koja Vas vrijednost vodi u poslu?

Uvijek morate biti odgovorni. Ako nešto počnete da radite, morate vidjeti krajnji rezultat i razmisliti o pravom putu da do njega dođete. Tim igra važnu ulogu u uspjehu svakog posla i na njemu treba raditi, graditi ga i usavršavati, cijeniti i poštovati, jer krajnji učinak je proizvod rada i zadovoljstva svakog pojedinca, odnosno ukupnog tima. Zahvaljujući njihovom profesionalizmu i iskustvu, u koje treba ulagati, može se realizovati svaki izuzetno kvalitetan i kompleksan izazov. Moj tim je moja snaga.

Danas ste veoma uspješan čovjek, ali kakav je bio Vaš životni put?

Uvijek sam želio da nešto gradim, još od djetinjstva. Gledao sam mog djeda kako radi i u sjećanju mi je ostao taj momenat koliko je ljude činilo srećnim kada im “preda” krajnji proizvod. Možda je to bila moja najveća motivacija i vodilja kroz život. Zato nisam imao dilemu koju školu, odnosno profesiju da izaberem. Da biste bili uspješni u bilo kom poslu, morate težiti da budete najbolji, da budete u skladu sa najsavremenijim rješenjima, inovacijama, sa afinitetom za osluškivanje potreba tržišta i ljudi, i naravno - da budete spremni na ogromno ulaganje i rad iz ljubavi. Tako sam oduvjek radio.

Kao što reče moj poštovani svetitelj Vladimir Sabodan: „Požurite da činite dobro“. Tako da slijedim taj dragocjeni savjet i sprovodim ga kada god mi se za to ukaže prilika.

Preporučujemo za Vas