Koncesioni model nanio štetu budžetu i šumama, reorganizacija ključni preduslov za razvoj drvne industrije

"Agencija za investicije ostaje otvorena za svu neophodnu pomoć i saradnju sa gospodinom Pejovićem u njegovim naporima da očuva i unaprijedi šumsko bogatstvo Crne Gore, i da šumske resurse na zakonit, transparentan i nediskriminatoran način stavi u funkciju ekonomskog razvoja države", saopštili su iz Uprave za šume

2601 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Uprava za šume
Foto: Uprava za šume

Koncesioni model korišćenja šuma nanio je ogromnu štetu budžetu i šumama, a njegova reorganizacija je ključni preduslov za razvoj drvne industrije, poruka je sa sastanka v.d. direktora Uprave za šume Srđana Pejovića i v.d. direktora Agencije za investicije Crne Gore Mladena Grgića.

Kako se navodi u saopštenju Uprave za šume, oni su razgovarali o pravcima razvoja drvne industrije u Crnoj Gori i potencijalima koje Crna Gora može da ponudi zainteresovanim investitorima.

"Zaključeno je da je koncesioni model korišćenja šuma, koji dugi niz godina postoji u Crnoj Gori, a koji nije prepoznat od struke u Evropi, nanio ogromnu štetu budžetu i šumama Crne Gore. Reorganizacija ovog modela i uspostavljanje zakonite i neprivilegovane dostupnosti sirovine po tržišnim cijenima jedan su od osnovnih preduslova za privlačenje kredibilnih stranih investitora koji bi se bavili finalnom proizvodnjom", navodi se u saopštenju.

Istakli su da je Agencija za investicije Crne Gore u tom pravcu partner Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Upravi za šume, kako bi zajedničkim naporima kreirali povoljan i transparentan ambijent za investicije u sektor drvoprerade, a zatim privukli investitora koji bi omogućio transfer tehnologija i znanja kao podsticajnih faktora za razvoj polufinalnih i finalnih proizvoda u Crnoj Gori.

Na sastanku su takođe prezentovane mogućnosti saradnje dvije institucije u oblasti realizacije projekata javno privatnog partnerstva, kao modela dugoročne saradnje javnog i privatnog sektora koji se sve više primijenjuje u Evropi.

"Agencija za investicije ostaje otvorena za svu neophodnu pomoć i saradnju sa gospodinom Pejovićem u njegovim naporima da očuva i unaprijedi šumsko bogatstvo Crne Gore, i da šumske resurse na zakonit, transparentan i nediskriminatoran način stavi u funkciju ekonomskog razvoja države", saopštili su iz Uprave za šume.

Bonus video: